Svečano otvoren Islamski centar Ebu Hanife u Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

default

Navršile su tri godine otkada je postavljen kamen temeljac za Islamski centar Ebu Hanife u Sjenici. Toga dana predvođeni rahmetli akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem i rahmetli dr. Alijom Mahmutovićem muslimani Sjenice načinili su prvi korak ka izgradnji nesvakidašnjeg zdanja koje je danas zablistalo punim sjajem. Na preko 1700 kvadrata zgrada rađena po najsavremenijim standardima pružiće vjernicima u Sjenici sve što je njihovoj djeci i njima potrebno na putu vjerskog usavršavanja.

Jedan od najzaslužnijih za ovakav poduhvat je predsjednik sjeničkog medžlisa hfz. Kemal ef. Mahmutović koji je sa svojom braćom i prijateljima iz bratske države Kuvajt nastavio stopama graditelja, baš tamo gdje su stali njihovi prethodnici.

“Zahvala Gospodaru koji nam je olakšao da kraju privedemo ovaj velelepni projekat koji je ispred vas. Hvala Allahu koji nam je dao da budemo svjedoci vremena izgradnje nove historije u ovom malom gradu. Zato blago svima vama koji ste danas ovdje i dali ste svoj doprinos. “Onaj koji uzdiže Allahove blagodati – to su najbogobojaznija srca”. Ponosni budite, jer ste danas ovdje da posvjedočite vremenu graditelja. Jer ste dio generacije graditelja. Mi danas ne radimo ništa novo, već slijedimo stope naših prethodnika. Našeg rahmetli Muftije, našeg oca i majke. Oni su rekli tada da bi voljeli da im djeca budu na Allahovom putu, a mi rekosmo: “Odazivamo ti se oče naš”. Mi danas ne radimo ništa novo. Mi nastavljamo samo tamo gdje su naši prethodnici stali. Ovo je poklon našoj zajednici, našem gradu, svima vama”, istakao je Kemal ef. Mahmutović.

Glavni imam sjeničkog medžlisa nije krio svoje zadovoljstvo. Ponos je biti dio ove uleme – istakao je Berin ef. Ljajić.

“Vidim dvije generacije ispred sebe. Vidim nešto od generacije naših ihtijara koji du svjedokom da svijet nije počeo sa nama i neće sa nama završiti. To je generacija dovitelja koji su dovili Gospodaru da dođe generacija graditelja. Druga generacija – generacija graditelja. Oni su ukabuljena dova pradjedova. Toj našoj generaciji obraćam se riječima iz Kur’ana. “Gospodaru podari mi blagodat zahvalnosti na svemu što si mi dao. I da radim dobre stvari i uvedi me Svojom milošću među odabrane robove Svoje”, istakao je glavni imam sjeničkog medžlisa Berin ef. Ljajić.

Himnu “Vatani” izveli su polaznici Škole Kur’ana časnog u Sjenici. Prisutnima se obratio i ambasador Kuvajta i Srbiji Faiza Medžbel el Muteiri. Ovaj centar biće simbol islama na ovim prostorima – podvukao je.

“Čast mi je biti danas ovdje sa vama. Nema sumnje da će ovaj centar imati jako bitnu ulogu u promociji znanja i kulture u društvu. On će pružiti sve što treba muslimanima u ovoj zemlji kako bi sačuvali svoju islamsku ličnu kartu. Ovaj centar pojačava saradnju i država Kuvajta i Srbije. Molim Allaha da ovaj centar bude na korist muslimanima i da obavlja svoju ulogu”, kazao je ambasador Kuvajta u Srbiji Faiza Medžbel el Muteiri.

Među prisutnima i veliki dobrotvor Saud Hašef el Mutairi, direktor organizacije “El-Firdeus”. Musliman je muslimanu brat – riječi su kojima je vođen narod Kuvajta. S tim u vezi i želja da se u Sjenici grade vakifi na korist vjernicima.

“Čast nam je prisustvovati danas ovom posebnom danu. Neka ovaj centar bude svetionik. Vjerujemo u saradnju i solidarnost sa svom braćom na kugli zemaljskoj, vođeni riječima da su zaista muslimani braća, pa se tim vodiljama ostvaruje i ovaj projekat kao manifestacija djela ovog kur’anskog pravila. Neka je mubarek uvaženi Muftija, kao i svim vašim saradnicima i profesorima ovo kulturno zdanje koje će biti osnova za odgoj muslimana i njihove djece u ovom lijepom gradu”, kazao je Saud Hašef el Mutairi, direktor organizacije “El-Firdeus”.

U svom obraćanju direktor fondacije “Ihja Et-Turas” za Balkan Mahmud en Nedždi spomenuo je divne graditelje koji od skoro nisu više sa nama. Nikada se ne smiju zaboraviti zasluge rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića i drugih vakifa koji su život svoj proveli gradeći trajna dobra.

“Danas nam oči suze iz radosti što smo priveli ovaj projekat kraju, ali i iz tuge što sa nama danas nisu oni koji su ovaj projekat započeli, a to su rahmetli Muftija Muamer Zukorlić i naš otac rahmetli dr. Alija Mahmutović, ali je Allahova mudrost da su njihovu misiju nastavili muftija dr. Dudić i naš Kemal ef. Mahmutović. Humanizam je duboko usađen u kuvajtskom narodu, u njihovim pojedincima i organizacijama, pa sve što vidite samo je iz želje da se čini dobročinstvo muslimanima ma gdje god da se oni nalazili. U našem narodu imate velike prijatelje i iskrenu braću i sestre”, kazao je direktor fondacije “Ihja Et-Turas” za Balkan Mahmud en Nedždi.

Muhamed Fijuljanin prisutne je počastio izvedbom kaside “Evo sreće mome džanu”.
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima. Ovo je poseban dan za Islamsku zajednicu, ali i cijeli Sandžak, sve dobre ljude i iskrene vjernike. Polako stasava generacija onih koji su očeni da grade, a ne da ruše. Da vole, a ne da mrze. Da čine dobro, a odvraćaju od zla.

“Sjenica je bogatija za još jedan vakuf – od 1700 kvadrata. Od danas Srbija i Kuvajt su bliži kedno drugima. Naše dove su sa vladarom Kuvajta, vlade Kuvajta i narodom Kuvajta. Dobrim da im se vrati na ovom i onom svijetu. Punih 30 godina je iza nas kako smo osnovali IZ na čelu sa našom rahmetli Muftijom, Allah ga i ovim obradovao. Prije 30 godina samo su imami znali učiti Kur’an, nismo imali hafiza. Danas ih imamo gotovo 30, hvala dragom Stvoritelju. Nekad je majka igrala ulogu univerziteta, a danas je došlo do poremećaja. Zato smo mi, kao zajednica, odlučili da to nadomjestimo. Ovdje će stasavati generacije koje pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla. One generacije koje će voljeti, a ne mrzjeti. Koje će graditi, a ne rušiti. To je misija Islamske zajednice. Čvrsto vjerujem da će ovaj vakuf biti zalog kod Allaha dragog da nas sačuva velikih belaja. Ovdje su dobri ljudi i dobri muslimani koji su svjesni šta znači namaz, džamija, medžlis, Islamska zajednica, šta znači hajrat”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img