Murić: Problem prosjačenja mnogo manje izražen nego ranije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Problem prosjačenja u Novom Pazaru  trenutno mnogo manje izražen nego ranijih godina, te da je suzbijeno prisustvo prosjaka iz drugih gradova, pojasnio je član Gradskog vijeća Novog Pazara Fevzija Murić.

Sa predstavnicima policije, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad istaknuto da je ove godine bilo dosta manje žalbi ugostitelja na prisustvo prosjaka u lokalima, kao i da se taj problem svodi na nekoliko porodica iz grada koje se time bave.

“Ono što je jako važno je da policija nije utvrdila postojanje organizovanog prosjačenja već se time bavi nekoliko porodica čije aktere mi znamo i prema kojima se postupa u skladu sa zakonom. Naša borba usmjerena je na roditelje koji zapostavljaju svoju djecu i koriste ih u svrhu prosjačenja, ali to je jako složena procedura u okviru koje je potrebna čvrsta multisektorska saradnja”, rekao je Murić.

Dodaje da se problem prosjačenja može u potpunosti riješiti otvaranjem Prihvatilišta za djecu i promocijom hraniteljstva u gradu na čemu će se aktivno raditi u narednom periodu.

“U toku je procedura za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta u koji se mogu smjestiti djeca sa ulice, a onda započeti postupak protiv neodgovornih roditelja. Također, planiramo i da promovišemo hraniteljstvo u gradu i sa tim poduhvatom krećemo u narednim mjesecima, a organizovaćemo i obuke za porodice koje pristanu da prihvate djecu”, dodao je Murić.

Pozvao su i građane da budu partneri, da humanost pokažu na neki drugi način, a da novac ne daju prosjacima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img