Ponovo diskriminacija muslimanki sa hidžabom na srbijanskim aerodromima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nastavlja se diskriminacija muslimanki pod hidžabom na srbijanskim aerodromima. Od sada i na beogradskom aerodromu muslimanke sa hidžabom moraju u kabinu na pretres, zbog hidžaba.

Neprijatnost na aerodromu prijavljuje i direktor Sandžak Media Centra čija je supruga pozvana na, kako se navodi, pretres zbog vjerskih obilježja uz obrazloženje da je na aerodromu u Beogradu ovo pravilo važi odnedavno. Fetić na svom Fejsbuk profilu ističe da umjesto ukidanja diskriminacije na niškom i kraljevačkom, ona se uvodi i na beogradskom aerodromu. Uprkos najnovijoj tehnici na security check-u, kao nigdje u svijetu, muslimanke se diskriminiraju.

Ističe da će o ovom slučaju detaljno obavijestiti Islamsku zajednicu, Povjerenicu za ravnopravnost, i druge relevantne političke i druge faktore, a aerodromskoj upravi uložiti protestnu notu.

U reakciji Usame Zukorlić, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije kaže da je vrijeme da se suočimo s pitanjima, između ostalih i da li ima razlike u cijeni naših života i časti, kao i da razmislimo o tome kakvo društvo želimo. Nema, kaže Zukorlić, opravdanja za diskriminaciju i devalvaciju ljudskih života.

Edin Đerlek, ministar za ravnomjerni regionalni razvoj ističe da s obzirom na to  da ovo nije prvi slučaj da se žene muslimanke detaljno provjeravaju na aerodromima u Srbiji obratit će se upravi beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” i upravi “Aerodromi Srbije” da se odmah prestane sa ovakvom praksom i primjenom dvostrukih aršina prema licima koja praktikuju vjerski način odijevanja što je njihovo puno pravo.

Da podsjetimo, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji početkom godine najoštrije je osudio neprofesionalno, tendenciozno i diskriminatorsko ponašanje službi sigurnosnih protokola prema muslimankama sa hidžabom na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu. Uprkos obećanjima, praksa se ponavlja

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img