FORMIRAN ŽIRI ZA NAGRADU „MULA SULEJMAN TABAKOVIĆ“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Matica bošnjačka i Bošnjačko udruženje književnika Sandžaka BUKS formirali su žiri za dodjelu nagrade „Mula Sulejman Tabaković“ za savremenu književnost. Ova nagrada utemeljena je 2019. godine i dodjeljuje se za, prema mišljenju žirija, knjigu koja je na upečatljiv način obilježila savremeni trenutak tekuće književne produkcije.

Do sada je dodjeljenja jednom, 2019. godine i njen laureat je novopazarski pisac Šaban Šarenkapić za knjigu poezije „Kafkin kalfa“. Pokrovitelj tog priznanja bio je rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić.

Ministarstvo kulture Republike Srbije prepoznalo je značaj ove nagrade, i ono će biti pokrovitelj ovogodišnjeg priznanja koje sa sadrži iz plakete i novčanog dijela.
Mula Sulejman Tabaković bio je novopazarski alhamijado pjesnik, profesor medrese i intelektualac iz druge polovine devetnaestog vijeka prepoznatljiv prema angažiranoj i, za svoje vrijeme, izuzetno avangardnoj buntovnoj poeziji među kojom se izdvajaju spjev „Divan“ i nekoliko duljih pjesama poput „Car Mustafa nastade“. Više od stotinu godina, njegovi stihovi su trajali u usmenom prenošenju među narodom i prijepisima manuskripata na arebičkome pismu, sve dok devedesetih godina XX vijeka nisu prvi puta transliterirani i štampani u Izdavačkoj kući „Damad“, čime je značajno dopunjen korpus bošnjačke alhamijado literature. Tabaković je kao autor postao široj javnosti poznat po činjenici da je naučno dokazano prvi južnoslavenski autor čije je djelo pokušano da se plagira.

Žiri za dodjelu nagrade Mula Sulejman Tabaković čine prethodni laureat Šaban Šarenkapić, predsjednik Matice bošnjačke prof. dr. Jahja Fehratović i direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ bjelopoljski književnik Kemal Musić. Žiri će, nakon iščitavanja svih referntnih knjiga tekuće produkcije, u prvoj polovini septembra obznaniti ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Mula Sulejman Tabaković“.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img