Saopštenje Mešihata povodom restauracije Altun alem džamije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom izjava određenih stranačkih funkcionera, naslova na pojedinim portalima i komentara na društvenim mrežama o navodnoj obmani Islamske zajednice od strane lokalne vlasti u Novom Pazaru po pitanju restauracije Altun alem džamije, Mešihat Islamske zajednice iste smatra neprimjerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim.

Naime, restauracija pomenute džamije teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve to uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čelu sa Islamskom zajednicom.

Nakon što se pristupilo izradi projekta sanacije i rekonstrukcije džamije, odobrenog od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika i krenulo u prvu fazu pripremnih radova, uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji na rekonstrukciji Altun alem džamije između Islamske zajednice, Ministarstva za turizam Vlade R. Srbije i Grada Novog Pazara, kojim je opredijeljeno ukupno 67.132.770 dinara za tu namjenu.

Sljedeća faza u realizaciji projekta podrazumijevala je dobijanje potrebnih građevinskih dozvola, što je nedavno završeno, a potom i raspisivanje tendera i odabir kompetentnog izvođača radova.
Islamska zajednica je imala presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realiziranim i planiranim aktivnostima, tako da ni po pitanju odabira izvođača nema sumnju da će radovi biti povjereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome jeste što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući, pored Islamske zajednice i Zavod za zaštitu historijskih spomenika.

Mešihat Islamske zajednice poziva sve bošnjačke političke faktore u Sandžaku i pojedince da se uključe i daju doprinos realizaciji ovog i svih drugih projekata koji su u toku, kako u Novom Pazaru, od kojih su najznačajniji izgradnja nove zgrade Muške medrese i obnova Altun alem džamije, uz izgradnju nekoliko džamija; tako i na prostoru Sjenice, gdje je u toku izgradnja Ženske medrese; Tutina, gdje se gradi nekoliko edukativnih centara: Kleče, džamija Bedr i Miradž; kao i u Prijepolju i Brodarevu, gdje su također aktuelni radovi na podizanju edukativnih centara; ali i u Priboju za obezbjeđivanje uslova i dobijanje dozvole za izgradnju džamije u Novom gradu.

Mešihat Islamske zajednice, njegovo rukovodstvo i ulema znaju i nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda namjeravao, govorio i radio prema Islamskoj zajednici prije godinu, pet, deset, petnaest ili trideset godina.

Dobro znaju sve one koji su pomagali projekte Islamske zajednice i njenu odbranu, kao i one koji su na nju nasrtali od devedesetih godina, posebno 2007., čiji se odnos prema njoj nije promijenio ni danas.

Islamska zajednica, sa svojom ulemom, vjernicima i aktivistima, uvijek je bila dovoljno jaka da se odupre svim ranijim pokušajima obmane, otimanja ili ugrožavanja Zajednice, tako da ne postoji sumnja da će isto to i danas učiniti, kada se za to ukaže potreba.

Misija Islamske zajednice jeste da sve pripadnike islama u Sandžaku i Srbiji, bez obzira na stranačku pripadnost, poziva i vodi dobru i odvraća od zla, da svima njima učini dostupnim ubiranje plodova onog što čini i da svima omogući da učestvuju u njenom održavanju, jačanju i zaštiti.

Islamska zajednica nije politička organizacija, to nikada nije bila, niti će biti i niko od političara, niti političkih partija nema ekskluzivno pravo da je prisvaja, drugima uskraćujući pravo da joj pripadaju, o njoj brinu i doprinose njenoj stabilnosti i jačanju.

Islamska zajednica, njena ulema i vjernici su kroz različite periode davali podršku određenim političkim subjektima kako bi se odbranila od nasrtaja i ambicija drugih političkih subjekata, koji su bili na vlasti, da je ugroze, uskrate slobodu i autonomnost i pretvore u servis svoje političke organizacije.

U tom cilju, davala je podršku osnivanju novih nacionalnih i političkih organizacija kada je to bilo neophodno, ali i imala dovoljno snage i hrabrosti da onima koji su se o nju ogriješili ili je bezuspješno pokušavali ugroziti, iz političkih ili vjerskih krugova, pa shvatili da je to pogrešan put, otvori svoja vrata i primi u svoje okrilje.

Rukovodstvo Islamske zajednice, njena ulema i džematlije najpozvaniji su da brinu o svojoj Zajednici i najbolje znaju kako zaštititi njene interese, ali i da govore o njenoj ugroženosti, ukoliko postoji, te ukažu na faktore koji to čine.

To nisu i ne smiju biti političke organizacije, niti stranački funkcioneri, pogotovo to ne smiju činiti bez konsultacije ili zahtjeva Islamske zajednice.

U suprotnom, takvi nastupi donose više štete od koristi, kako Zajednici, tako i dotičnim političkim subjektima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img