Zukorlić – Obučiti poljoprivrednike da apliciraju za sredstva i finansirati porodice sa 5 i više djece

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Na dnevnom redu Skupština Srbije nalazi se više desetina zakona u 30 tačaka, među kojima su Zakon o ozakonjenju objekata i o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Evropske komisije o mehanizmima primjene finansijske pomoći EU Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške programa ruralnog razvoja (IPARD III).

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazao da je budućnost svijeta u rukama poljoprivrednika, te da u ovo oblast treba dodatno i konstanto ulagati.

– Smatram da je IPARD III jako važan projekat i treba olakšati našim poljoprivrednicima da apliciraju na tom programu. Kao što smo već čuli u prošlom IPARD II programu, svega 30% sredstva ja iskorišteno, a imao sam prilike razgovarati sa poljoprivrednicima i oni su tom prilikom istakli da postoje značajni problemi u procesu konkurisanja na ovom programu. Postoje određene poteškoće, treba pojednostaviti proceduru, elektronificirati sve što je moguće preko E-uprave, zatim smanjiti troškove i vrijeme da bi cijela procedura bila našem običnom građaninu, seljaku, poljoprivredniku, koji želi koristiti ove benefite. Ono što smatram da je važno i ja bih apelovao na Ministarstvo poljoprivrede da organiziraju što veći broj obuka ljudima na terenu, da bi što veći broj poljoprivrednika i ljudi koji su zainteresirani za ovaj program naučilo na koji način mogu da iskoriste benefite ovog programa. Također, kao apel koji sam dobio sa terena – povećati provenat dobijenih sredstava što bi ukupno za posljedicu imalo veći broj prijavljenih i olakšati procedure kao što su obavezne garancije banaka kada je u pitanju avansno plaćanje, što dodatno komplikuje i smanjuje broj onih koji se mogu prijaviti na ove programe.

Zukorlić govorio i o oblast socijalne zaštite.

– Ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost. Zakon o finansiranju podrške porodicama sa djecom je važan, podržaćemo ga, ali smatram da je potrebno olakšati procedure porodicama kada je u pitanju dječji dodatak. Prilično su komplikovane procedure dok nova porodica uđe u sistem dječijeg dodatka. Želim pohvaliti i sve promjene koje je Vlada R. Srbije donije kroz podsticaje kod rađanja drugog, trećeg i četvrtog djeteta, ali predlažem da se uđe u razmatranje za podršku porodicama za peto, šesto i sedmo dijete. Ako neke porodice žele i rađaju – zašto ih onda ne podržati? Time bismo izjednačili prava četvrtog i petog djeteta. Što se tiče dječjeg dodatka – potrebno je uzeti u obzir kada su u pitanju cenzusi za dječji dodatak – ako dva roditelja rade na minimalcu – oni nemaju pravo na dječji dodatak, a žive u jako teškim okolnostima i zato apelujem, a možda ćemo i amandman podnijeti, da Vlada R. Srbije i nadležna ministarstva i to pitanje stave u svoj fokus.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o ozakonjenju, koji će vlasnicima nelegalnih objekata  omogućiti da se privremeno priključe na struju i vodu.

– Treća stvar kojom se danas želim baviti jeste i pitanje infrastrukture – želim pohvaliti promjene koje nastupaju novima zakonom, a koje će olakšati građanima koji su u proceduri za dobijanje građevinske dozvole, da se priključe na električnu, komunalnu, vodovodnu mrežu. Znam da ima mnogo problema i u Beogradu i širom Srbije, ali u Novom Pazaru je čak 95% objekata nelegalno i bili bi krajnje nehumani uslovi života da im se onemogući pristup struji, vodi i drugim mrežama. Postoje brojne porodice u Novom Pazaru koje nemaju struju niti vodu, pa se ja nadam da će i taj problem biti riješen”, kazao je Zukorlić.

Zukorlić kazao da će insistirati da se u projektima Ministarstva infrastrukture isplanira i ubrza proces ka izgradnji pruge do Novog Pazara.

Kada su u pitanju naučno-tehnološki parkovi, Zukorlić istakao da se radi o projektima koji pokreću privredu, te da Novi Pazar kao najmlađi grad u Evropi očekuje realizaciju jednog ovog projekta, kao bi omladina ostala u ovom gradu.

Zukorlić kazao da je SPP podržao izbor Slavice Đukić Dejanović za novu ministarku prosjvete.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img