Upriličena svečanost povodom Nove hidžretske 1445. godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji i Medžlisa IZ-e Novi Pazar, nakon akšam namaza u Čalap verdi džamiji upriličena je svečanost povodom nastupajuće Nove hidžretske 1445. godina. Učenjem Časnog Kur’ana , te učenjem ilahija i kasida brojni prisutni prisjetili su se hidžre Muhammeda s.a.w.s. iz Meke u Medinu.

Glavni imam Novopazarskog medžlisa prof. dr. Enver ef. Omerović uputio je riječi zahvale i dobrodošlice svima koji su došli da se ove odabrane noći prisjete poruka i pouka Poslanikove hidžre, uz dovu Gospodaru da svaka nova hidžretska godina bude uspješnija i berićetnija od prethodnih.

“Kada se spomene Nova hidžretska godina, odma nam pada na pamet  jedan događaj u povijesti islama koji se dogodio u vrijeme Poslanika s.a.w.s. i sam Poslanik s.a.w.s.  je učesnik tog događaja. Događaj koji  uistinu, prije svega, nije lahk. S druge strane i te kako događaj koji je ostavio u povijesti Islama veliko i bitno mjesto. Kada je Poslanik s.a.w.s. htio da napusti Meku drugima je to smetalo jer napuštaju i ostavljaju sve to i idu za Medinu”, naglasio je ef. Omerović.

Svečanosti su prisustvovali imami i uposlenici Islamske zajednice, te brojni novopazarski džematlije. Dovu je nakon programa proučio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar Enes ef. Ibrović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img