Gdje ljetovati i koje su preporuke ljekara?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Nakon korona virusa, rata u Ukrajini i svim nedaćama kojima smo izloženi dobro će doći godišnji odmor. Da li ćete negdje ljetovati ili ne, nije važno, bitno je da se opustite i maksimalno iskoristite dane koji su pred vama.

Koliko dobro donosi godišnji odmor, objašnjava psiholog Naida Karasalihović Bulić.

“Svakako dok smo na odmoru ili nekom drugom putovanju, kada se bavimo tjelesnim aktivnostima, tada se u našem tijelu luči hormon sreće. To je prirodi analgetik, koji nam daje osjećaj zadovoljstva, te nas preplave lijepe i pozitivne emocije. Svakako odlazak na more, izloženi smo sunčjevoj svjetlosti i vitaminu D, koji je vrlo važan za održavanje bioloških funkcija u našem organizmu. Nizak nivo vitamina D povećava rizik od depresije ili drugih mentalnih poremećaja”, naglasila je ona.

Letnja sezona uveliko je počela, a turističke agencije imaju bogatu turističku ponudu.

“Već je mnogo smeštajnih kapaciteta zauzeto, od Turske koja je najpopularnija svake godine, pa i ove, iako veliki porast cijena u odnosu prijethodnih godina. Tokom prošle godine bilo je oko 2500 putnika koji su sleteli na aerodromima u Antaliji ili Bodrumu, dok je ove godine to upola smanjeno”, kazali su turističke agencije Dream Travel.

“Ako hoćete nešto povoljnije, a samim tim i niži standard, možete otići u Albaniju i ona je oko 300 eura”, istakli su Ecco Travel.

Za more se svakako trebamo pripremiti. Treba se čuvati sunca i neizlagati se u određenom periodu dana. Evo šta je preporuka ljekara.

“Ono što je jako važno je i da se djeca mažu zaštitnim kremama, najbolje pola sata prije izlaganja direktnim sunčanim zracima i nakon dva sata ponoviti postupak, jer je to jedina zaštita koju možemo pružuti svom tijelu”, zaključila je Selma Bihorac, specijalista higijene.

Kako naglašavaju stručnjaci, važno je da uvijek kod sebe imamo flašu sa vodom, jer samo na taj način neće doći do dehidratacije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img