Svaka zgrada morat će imati energetski pasoš

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

 

 

Sve zgrade, bez obzira na starost, morat će imati energetski pasoš što je nova obaveza koju su donijele Izmjene Zakona o planiranju i izgradnji. Inače, na papiru, mada  drugo je pitanje koliko je u praksi zaživjelo, niko nije mogao dobiti građevinsku dozvolu ukoliko zgrada nije imala dobre termičke karakteristike. Energetske pasoše, također, morat će imati i sve stare zgrade

 

Više se neće moći vršiti promet nekretnina ukoliko se uz ugovor o prometu ne priloži energetski pasoš. Upravo zbog energetskog pasoša može se desiti da novije zgrade budu na većoj cijeni od starih ili obratno, kaže Dženis  Bajramović, ekonomski stručnjak UNINP.

Energetski pasoš daje informacije o potrošnji energije kao i eventualna ulaganja pri rekonstrukciji objekta. Dio je tehničke dokumentacije i uslovljava investitore.

Imamo situaciju Novom Pazaru da je jedna javna ustanova u periodu korone bila rekonstruisana ali tako da sad ne zadovoljava energetski kriterijum koje moraju imati javne zgrade novim zakonom. Sad se planira opet njena rekonstrukcija odnosno stavljanje dodatne fasade da bi se prevela u veći energetski razred i da bi mogla služiti javnoj namjeni.

Osam je energetskih razreda u koje je objekat svrstan prema potrošnji energije. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grijanje i hlađenje i imaju oznaku A+, a najniži razred je G.

 

Mora se početi voditi računa o energetskim svojstvima zgrade i ovo će podstaći one koji imaju dotrajalu stolariju ili stambene zajednice koje imaju lošu fasadu da više ulože u objekat kako bi mogli biti predmet prometa. Vjerovatno će doći do toga da mnogi objekti neće moći biti prometovani dok ne izvade energetski pasoš, ističe Bajramović.

 

Cijena energetskog pasoša je između 40 i 50 hiljada dinara. Pored stambenih i poslovnih zgrada važi i za individualne kuće, a zasad su oslobođene vikendice i privremeni objekti do dvije godine.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img