Ekipa Sandžaka sveukupni pobjednik 23. sportskih susreta Udruženja ilmijje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kako smo to već i navikli od ekipe Sandžaka, i ove godine sa 23. sportskih susreta Udruženja ilmijje dolaze kao sveukupni pobjednici. Sportska takmičenja u nekoliko sportova, tradicionalno već preko 2 decenije održavaju se svake godine, a ekipa Sandžaka, kao reprezent Mešihata IZ-e u Srbiji gotovo svake godine okiti se sa najviše odličja.
Ove godine ekipu je predvodio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović. Ističe da su sportske igre u Istanbulu bile prelijepo iskustvo, te da je ekipa Sandžaka još jednom pokazala kako se na najljepši način predstavlja svoja zajednica.

“Drago nam je da je ekipa ove godine otprilike 90% opravdala očekivanja, i od 4 discipline uspjeli smo da donesemo 3 medalje, što je opet velika stvar i niko drugi nije uspio da sakupi toliko poena. Osim naših rezultata na terenu, naša ekipa je bila je i ostala prepoznatljiva po, također, kvalitetu u međusobnom poštovanju, poštovanju protokola, vremena, kodeksa odijevanja i ponašanja, što je jedno veliko priznanje Islamskoj zajednici, ali i s druge strane pokazatelj odgovornosti naših članova da su svjesni gdje idu i koga predstavljaju”, kazao je muftija dr. Plojović.

Preko dvije decenije ekipu Sandžaka kao selektor priprema i vodi hadži Jonuz Džanković, legenda novopazarskog sporta. Emanet je to koji je preuzet još u samom početku od rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Volio je, dodaje Džanković, uvijek biti prvi i najbolji. Taj je gen usađen u ekipu od prvog dana, a na ovakav način, završava hadžija Jonuz, ekipa mu se odužuje i nakon njegovog života.

“On je i započeo te igre još prije 23-24 godine i dan danas se te igre održavaju. Bio je uporan i istrajan u tome i ja se samo nadam da mu se mi na ovakav način odužujemo, te da ga nećemo nikada iznevjeriti. Volio je uvijek biti prvi i mi koji smo ostali sa muftijom dr. Dudićem i muftijom dr. Plojovićem nadam se da ćemo, ako Bog da, tu tradiciju nastaviti, te da smo mu se na ovakav način iz godine u godinu odužili”, kazao je hadžija Džanković.

Kapiten ekipe Sandžaka Vahjudin ef. Ćosović ističe da je posebnost koja krasi ekipu zapravo ta bratska ljubav i poštovanje. Na terenu su lavovi, a van njega istinska braća.

Drugo mjesto je osvojila ekipa Zeničkog muftijstva, dok je treće mjesto pripalo ekipi Rijaseta IZ-e u BiH. Cijelu emisiju pogledajte večeras na STV sa početkom od 20 h.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img