Novi trend na Tik Toku, roditelji zabrinuti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iz dana u dan sve je više novih trendova na društvenim mrežama. Jedan od opasnih izazova stigao je i u Srbiju. Riječ je  o kar spotingu koji kruži već danima po društvenoj mreži Tik Tok. On podrazumeva da mladići trče, fotografišu se,  a onda izleću pred automobile u pokretu i sve zarad boljeg snimka.

Koliko su izazovi sa društveni mreža opasni, kako sprečiti takav sadržaj pojašnjava psiholog Naida Karasalihović Bulić.

“Zaista razlog za strah je opravdan. Vrlo štetno za naše fizičko i psihološko zdravlje. Postoji više načina kako bi to mogli da spriječimo. Jedan od njih je komunikacija, i ona je osnovna stvar koju trebamo prvo da radimo sa našom  djecom. Također, ograničavanje korišćenja društvenih mreža, te da pratimo šta oni rade, koga prate, ko su im uzori. Posebno, moramo mi, kao roditelji, im biti primjeri kako se koristi internet. Ne možemo mi kao roditelji biti po cijeli dan na internetu”, istakla je Karasalihović Bulić.

Mladi vrlo često nisu svjesni posljedica, jer ih u većini slučajeva ponese adrenalin objavljivanja, pažnje. Zarad jednog lajka i komentara mladi su spremni uraditi sve, pa čak i stvari koje su opasne po život.

“Zato je vrlo važno da izgrade samopoštovanje i samopouzdanje kod sebe, kako bi izgradili zdrave navike”, objasnila je psihološkinja.

Najvažnije je da težimo našoj autentičnosti, jer nas lajkovi, hejteri i komentari ne definišu, i ako je moguće da se vratimo u realni život. S druge strane zabraniti djeci društvene mreže je teška riječ, što se i stvara neka odbojnost prema tome. Evo šta je prpeoruka stručnjaka.

“Djetetu ne treba potpuno zabraniti, već ograničiti vrijeme, edukovati ih o internetu i korištenju društvenih mreža”, zaključila je  Karasalihović Bulić.

Zakoni se od države do države razlikuju, ali se sve više sajber bulig uvrštava u zakone. Poruka je razgovarajte sa svojom djecom, pratite njihovo ponašanje, budite obazrivi i gledajte koga prate i šta rade na društvenim mrežama, jer to je način da sačuvate djecu od loših uticaja društva i okoline.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img