Orijentalna zbirka Šumadije u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U novopazarskom muzeju “Ras” otvorena je izložba “Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujvcu.

“S obzirom da smo živeli u državi koja je bila pod Osmanskim carstvom, ova izložba ima izuzetan istorijski i kulturološki značaj”, ocenio je direktor muzeja “Ras” Novi Pazar Elmir Habibović.

Jedan od autora naglašava da je jedan od najznačajnih arhiva u svetu arhiv u Istanbulu koji čuva više od 100 miliona dokumenata iz Osmanskog vremena s tri kontinenta.

“Čitav ovaj projekat trajao je gotovo deset godina. Bilo je najpotrebnije naći stručnjaka za osmanski turski jezik koji bi to verodostojno preveo na srpski jezik. Bila je potrebna analitička obrada predmeta, sređivanje i digitalizacija. Na kraju smo izabrali ovih 13 dokumenata i isečaka iz četiri knjige koji su možda najinteresantniji. Cilj nam je da zainteresujemo javnost da ljudi dođu u Arhiv Šumadije i detaljnije se upoznaju s ovom zbirkom”, rekao je na otvaranju izložbe Nenad Karamijalković.

Izložbu “Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije Kragujevac” priredio je Arhiv Šumadije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Kragujevca i TIKA-e.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img