Obraćanje Zukorlića pred europarmanetracima na zasijedanju POSP-a u Beogradu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Predsjednik Stranke pravde i pomirenja ( SPP) Usame Zukorlić, kazao je da stranka  koju predstavlja je proevropska stranka, koja je stožer Poslaničkog kluba za pomirenje u kojem imamo i Bošnjake, Srbe, Hrvate i to su, možda, poslednji tragovi bivše Jugoslavije.

On je dodao da je pomirenje ono za šta se zalažu.

”Podržavamo dijalog izmedju vlasti i opozicije, podržavamo svaku vrstu dijaloga koji će doprinijeti da se stvari popravljaju i reflektuju pozitivno.  Otvorena komunikacija je preduslov demokratskof društva i jačanja institucija”, naveo je Zukorlić.

Predsjednik SPP-a potpredsjenik Skupštine Srbije, naglašava da pozdravlja reforme koje su se dogodile u proteklom periodu, naročito, vezano za izborni proces.

”Kao predstavnik malobrojnih naroda, ja cu pohvaliti pozitivnu diskriminaciju koja je doprinijela da liste manjebrojnuh naroda budu pozitivni diskriminisane sa 1,3 u izbornom rezultatu”, kazao je Zukorlić i dodaje da je to omogućilo značajnije učešće manjebrojnih naroda u Skupštinu Republike Srbije.

Zukorlić naglašava da  prijedlog koji su davali tokom proteklog procesa u dijalogu koji nije prošao i za koji će nastaviti da se zalažu, jeste, da manjinski predstavnici, Narodni poslanici u Skupštini Srbije imaju mogućnost formirati poslanički klub sa tri narodna poslanika.

 

“To bi omogućilo da njihiv glas budr značajnije prisutan, da se značajnije čuje u skupštini Republike Srbije i onih 16,5 odsto ne Srba, u ovoj državi, imaju mogućnost da se češće obrate u skupštini, jer poslovnik Narodne Skupštine privileguje značajno poslaničke klubove u odnosu na nezavisne Narodne poslanike”, pojašnjava predsjednik SPP-a.

Zukorlić navodi da se  poslanici često mijenjaju  i često dolaze novi, a ovaj proces parlamentarnog dijaloga u procesu Evropske unije je veoma važan i potrebno je biti edukovan i znati razumijeti cijeli proces.

”Volio bih kada bi imalo više edukativnih programa, koji bi novim poslanicima pomogli da brže udju u materiju i daju svoj doprinos”, navodi on.

Dijalog, reforme i obrazovanje  su temelj jake  Evropske SRbije.

Decenijama i vijekovima  regija Sandžak je zapostavljena. Nezaposlenost je na jako visokom nivou.

”Novi Pazar kao sedmi po veličini grada u Srbiji nema nijednu značajnu investiciju, fabriku u zadnjih 30 godina”, naglašava Usame Zukorlić.

Dodaje, da je Vlada Republike Srbije otvorila proces popravljanja stanja kroz dovodjenje velikih infrastrukturnih projekata, kao što je auto-put, gasovod, kliničko-bolnički centar, izgradnja modernih škola.

“Ti veliki projekti su samo preduslov da bi došle ozbiljnr investicije koje bi popravile generalno stanje u toj regiji”, rekao je Zukorlić.

Naglašava da je to jedan od najmadjih dijelova Srbije. Veliki broj mladih se iseljava, a mi taj proces, kaže Zukorlić moraju zaustaviti kroz hitne ekonomske mjere i kroz skrenje pažnje na te dijelove Srbije. Takodjer,  naglašava da okvirna konvercija Savjeta Evrope koje je Srbija rotifikovala nalaže i proporcionalnu zastupljenost nacionalnih zajednica u državnim institucijama. Trenutno stanje je suprotno proporcionalno, pojašnjava Zukorlić

“Zajedno moramo uložiti napore da rješavali ove važne ekonomske probleme, kako regije Sandžaka tako i cijele  Srbije”, dodaje on.

Kako reklo naveo je samo jedan primjer a verovatno bi, prema njegovim riječima i drugi regioni Srbije imali slične probleme koje bi istakli na zasijedanju.

“Zajedno moramo rješavati ove probele, ekonimski uložiti u sve dijelove Srbije, privući investicije, zapošavati mlade, učiniti im da ravnopravno mogu učestvovati u svim ustanovama i institucijama što je sve to preduslov prorispetne Srbije”, istakao je Zukorlić.

Potpredsjenik Narodne skupštine Srbije i predsjednik SPP-a osvrnuo se na nacionalne zajednice.

Pitanje medija i nasilja u društvu jako je važno, ali prije svega osvrnu se na Bošnjake i regiju Sandžaka.

”Prije svega Bošnjaci u medijima na nivou Srbije se zadnjih četiri godine afirmativno prikazuju. O njima se afirmativno govori što je jedan pozitivan impuls, s obzirom da smo imali ratove na zapadnom Balkanu koji su remetili odnos izmedju Bošnjaka i Srba”, navodi on.

Takodjer lokalni mediji, imaju veći publicitet u zadnjim godinama nego je bio slučaj ranije. S druge strane postoje neki izazovi na kojima trebamo raditi i koji se trebaju rješavati, pitanje nasilja u medijima. Treba rješavati zakonskim regulativama, pitanje rijalitija, treba zakonski uokviriti edukativni-etičkim propisima, treba ograničiti prikazivanja nasilja i govora mržnje i promocije izvršilaca zločina.

Zukorlić ističe da he Stranka pravde i pomirenja podigla stepen kulture medju političkim partijama u Sandžaku, gdje su odnosima, ranije, bili jako opterećeni, te su doprinijeli  da se govor mržnje u politici značajno smanji poslednjih godina.

On se osvrnuo i na nedavna ubistva u Sandžaku.

“Ubistvo novinara u Sjenici 2021. Godine i ubistvo jednog Bošnjaka od strane policajca ove godine u Priboju, šnam znatno otežava proces stabilizacije odnosa medju narodima u tom dijelu Srbije”, zaključio je Zukorlić.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img