Ministar Edin Đerlek potpisao ugovore za važne projekte sa predsjednicima opština Lebane i Kuršumlija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predsjednik opštine Кuršumlija Vojimir Čarapić potpisali su  Ugovor o sufinansiranju projekta za izgradnju komunalne infrastrukture – vodovodne mreže u ulici Dr. Melgarda u ovoj opštini.

„Vlada Srbije je kao prioritet postavila ulaganja u nerazvijene opštine i regione, naročito jug i istok Srbije, kako bi se ubrzao njihov rast i dostigao željeni razvoj u svim dijelovima naše države. Ovaj projekat koji Кabinet sufinansira, u ukupnom iznosu od 9,8 miliona dinara, obezbijediće adekvatnu vodovodnu infrastrukturu za više stotina građana ovog dijela Кuršumlije“, istakao je ministar Đerlek.

Đerlek je ocijenio da je komunalna infrastruktura osnovni preduslov za urbanistički razvoj i privlačenje investicija u Кuršumliju, koja je prema stepenu razvijenosti pripada jednoj od devastiranih opština.

Кako je poručio, Кuršumlija je mnogo pružila našoj državi i vrijeme je da naša zemlja zauzvrat vrati ulaganjima u ovu opštinu i okrug.

Prema riječima predsjednika opštine, za građane je ovaj projekat izuzetno značajan, jer predstavlja preduslov za uspostavljanje zdravog poslovnog ambijenta i osnov za unapređenje turizma, poljoprivrede i dolazak novih investicija.

Ministar Đerlek je obećao da će opštine poput Кuršumlije, sa stepenom razvijenosti ispod 50 odsto od republičkog prosjeka, biti u fokusu Vlade Srbije i u narednom periodu, dodajući da očekuje da će naredne godine biti još značajnijih projekata za koje će ova opština aplicirati, a koji će biti realizovani u cilju obezbjeđivanje kvaliteta života za njene građane.

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predsjednik opštine Lebane Ivan Bogdanović potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekata dogradnje i rekonstrukcije Omladinskog kulturnog centra u Pertatu.

Ministar Đerlek ocijenio je da je Кabinet za ravnomjerni regionalni razvoj odlučio da većinski, sa ukupno 6,6 miliona dinara, finansira rekonstrukciju i dogradnju objekta mjesne zajednice i njegovu prenamjenu u omladinski kulturni centar u Pertatu, drugom po veličini selu u opštini Lebane, kojem gravitira deset okolnih sela sa oko 2.500 mladih ljudi.

„Obrazovanje, kultura i mladi predstavljaju ključne faktore regionalnog razvoja i zbog toga je za nas ovaj projekat od izuzetnog značaja za koji vjerujemo da će, nadalje, biti model za ostala seoska područja u Srbiji“, istakao je ministar Đerlek.

On je dodao da Vlada Srbije, pored rekordne izgradnje infrastrukture u ovaj region i širom Srbije pokazuje izuzetan senzibilitet za ulaganja u unapređenje kulturnog i socijalnog ambijenta za mlade ljude.

Кako je objasnio, projekat će imati uticaj na smanjenje odlaska mladih ljudi iz 11 sela ravničarskog dijela opštine, dostupnost i raznovrsnost kulturnih, zabavnih, sportskih i društvenih sadržaja i sveukupno podizanje nivoa socijalnog života mladih.

Predsjednik opštine Lebane zahvalio je ministru Đerleku na velikom interesu koji pokazuje za razvoj opština i okruga, dodajući da nikada u istoriji nismo imali veća ulaganja u jug Srbije.

Ocijenjujući da je infrastruktura i otvaranje novih radnih mjesta od izuzetnog značaja za ekonomski napredak, ministar je dodao da će akcenat u budućnosti biti i na projektima koji imaju za cilj smanjivanje migracije u velike urbanističke centre.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img