Koje traume i posledice ostavljaju psi lutalice? (VIDEO)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Gošća emisije „Magazin“ na Sandžak televiziji bila je psiholog Naida Karasalihović Bulić. Građani Novog Pazara sve više se suočavaju sa problemom pasa lutalica. Poznato je da se u prethodnom periodu dogodila se nekolicina napada pasa koji su svoje žrtve izujedali, pa čak i usmrtili.

Prema riječima psiloga društvo I stanje u kojem se nalazimo pokazuje da smo žrtve trendova.

S druge strane veterinar Ćazim Dolovac, pojašnjava odakle, između ostalog, toliki psi lutalice na ulicama Novog Pazara.

Poznato je da su psi najbolji prijatelji ljudima, ali čak i oni mogu da postanu agresivni ako čovjek s njima ne postupa pravilno. Psiholog pojašnjava  kakve traume u psihi čovjeka ostavlja napad pasa?

Sandžak televizija bila je na Golom brdu gdje već postoji azil za pse i mačke lutalice.

Na pomenutoj lokaciji, gdje je smješteno prihvatilište za pse lutalice, zatekli smo izgrađen objekat, što i potvrđuje da je prva faza radova završena.

Po ugovoru iz 2019. godine, za tu namjenu, izdvojeno je skoro 14 miliona dinara, od čega je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave finansiralon 9 i po miliona dinara, a ostatak je učešće grada Novog Pazara.

Radove na drugoj fazi radova fininsiraće Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj i to u visini od 13.568.478 dinara.

Prema projektu kada prihvatilište bude izgrađeno imaće upravnu zgradu sa ambulantom i stacionarom, kao i dveij štenare sa boksovima za smještaj životinja. Pored građevinskih radova, od izvođača se traži da ugradi i video nadzor, instalira računarsku i telefonsku mrežu i izgradi rezervoar za vodu zapremine 73 kubna metra.

Problem pasa jedan je gorućih problema u Novom Pazaru. Podsjećamo da je prije nekoliko mjeseci u krugu Opšte bolnice čopor pasa napao dvije Novopazarke, od kojih je jedna bila trudnica.

Za gostovanje u emisiju uputili smo poziv nadležnima u preduzeću čistoće, koje u sporovima kao tuženik na kraju 2021. godine ima 80 novih sudskih postupaka na ime naknadu za štete nanijete ujedom pasa lutalica. Nažalost, nisu se odazvali.

Želeli smo čuti šta o problemu pasa lutalica kažu iz komunalne milicije, ali, iako smo prvobitno dogovorili snimanje, na kraju više niko nije odgovarao na poziv.

Doktor Ćazim Dolovac pojašnjava koje su zakonske obaveze lokalne samouprave.

Od 2015. do 2021. godine u Srbiji je zabilježeno 77.498 napada pasa na ljude, što je u prosjeku 12.000 napada godišnje, piše današnja “Politika”, pozivajući se na podatke organizcije za brigu o životinjama ORKA.

U prosjeku, godišnje u zemlji se prijavi oko 100.000 novih kučića, a odjavi (ugine ili izveze) od 30.000 do 35.000. Prošle godine čipovano je 93.499 pasa, a odjavljeno je 32.736.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img