Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – EKOS

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Početak realizacije Projekta „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – EKOS“ ozvaničen je potpisivanjem Memoranduma o saradnji EKOS mreže od strane 10 NVO sa sjevera Crne Gore, na sastanaku koji je održan dana 01.06.2023. godine u Rožajama.

Zavod Krog iz Ljubljane – Slovenija, u partnerstvu sa NVO „IKRE“ iz Rožaja i NVO „Impuls“ iz Nikšića – Crna Gora, započeli su realizaciju Projekta uz potporu EKOS mreže, a isti je finansiran od strane Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije.

Projekat predviđa djelovanje u pet Opština sjevera Crne Gore – Rožaje, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Plav, od aprila 2023. godine do septembra 2025. godine.

Članice EKOS mreže koje su potpisale Memorandum o saradnji su: NVO „IKRE“, NVO „Srce“ i NVO „Mrav“ iz Rožaja, NVO „Impuls“ iz Nikšića, SOS iz Plava, Ženska organizacija Feniks, Neofrmalna grupa za podršku romskoj populaciji i NVO „Crnogorska Iskra“ iz Berana, Opštinsko udruženje za multiple skleroze BP i Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom iz Bijelog Polja.

Zacrtani ciljevi Projekta su iznjedravanje 16 stručnih lica osposobljenih za pružanje stručne psihosocijalne pomoći ranjivim grupama žena i djevojaka, ostvarivanje ekonomske nezavisnosti najmanje 20 žena i djevojaka, kao i podizanje svijesti o prevenciji nasilja i  štetnosti rodne neravnopravnosti koja počiva na patrijarhalnom društvu, obuhvaćajući ranjive grupe, njihove porodice, građane, kao i institucije lokalne vlasti koje bi trebale u mnogome svoje djelovanje usmjeriti na poboljšanje položaja svih koji čine naše društvo i omogućiti svima jednak položaj i status u društvu.

“U ostvarenju ciljeva kroz Projekat je predviđeno mnoštvo aktivnosti, od kojih ćemo pomenuti neke, uzgoj i sadnja ljekovitog i aromatičnog bilja, 16 dana aktivizma koje će se sprovoditi kroz radionice, ulične akcije, grupe za samopomoć, 14  tribina, 16 interaktivnih radionica, 5 okruglih stolova sa predstavnicima lokalnih institucija, webinari, a sve aktivnosti će biti dostupne na online platformi.” – navodi se u saopćenju.

“Žene, u ulozi majke, supruge, sestre, ulozi djeteta, poznanice, sugrađanke, kao individua koja bivstvuje za sebe, ima pravo da bude uvažena, prihvaćena i zaštićena po svim ljudskim, moralnim, društvenim, etičkim načelima. Zaboravljamo na jednu nepobitnu činjenicu, ipak, svima nama je život dala jedna žena, i stoga čuvajmo žene!” – zaključuje se u saopćenju za javnost.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img