Svečanost u povodu završetka mektebske školske godine u džematu El-Iman u Beču

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sinoć je u Beču upriličena svečanost u povodu završetka mektebske školske godine u džematu El-Iman. Pored roditelja polaznika, džematlija i imama ovog i drugih džemata u Beču, predstavnici brojnih udruženja iz Beča, skupu su prisustvovali i gosti iz Sandžaka: muftija hfz. Nedžad ef. Hasanović, koji je održao prigodan vazu-n-nasihat i proučio dovu za ovu priliku, direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić koja je medijski pokrovitelj ove i brojnih manifestacija ovog tipa u dijaspori, hafizi Emin Alić i Amela Aličković koji su za ovu prigodu učili odlomke iz Kur'ana Časnog.

U svojstvu domaćina, imam džemata El-Iman Fikret ef. Faković uputio je riječi dobrodošlice prisutnima, šaljući poruku o važnosti mektebske nastave.

„Nemojte da dozvolite da Vam mekteb za Vašu djecu bude sporedna ili usputna stvar. Mekteb mora biti prioritet za Vašu djecu, jer se u mektebu uči najčasnije znanje o Allahu i Njegovu Poslaniku, a mi se trudimo da im to znanje i ljubav prema vjeri od malih nogu usadimo.“

Imam džemata Sandžak u Beču Nihad ef. Gegić, govorio je o svojim pozitivnim iskustvima u radu sa omladinom u Beču, podvlačeći to kao rezultat na koji su oni kao imami najponosniji. On je govorio o investicionim vakufskim projektima koji su aktuelni u Beču, obzirom kupovinu velikih prostorija za potrebe džemata koji djeluju u okviru IKC Bošnjaka u Beču.

„Ako Bog da naredna svečanost bit će u našim novim vakufskim prostorijama. Mi smo bili na svojevrsnoj prekretnici kada je ovaj projekat u pitanju – da li ćemo biti prosječna zajednica ili najbolja zajednica u ovom gradu. Vi ste, uvaženi džematlije, odlučili da budemo najbolja, vašim imecima, zalaganjima i dovama za ovaj projekat“.

Predsjednik Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Beču Mithat ef. Mujović u svom obraćanju prisjetio se trenutaka osnivanja džemata El-Iman, prije 23 godine, podsjetivši sebe i prisutne na prisustvo i podršku rah. Muftije Muamera Zukorlića na toj osnivačkoj skupštini – te je pozvao prisutne da ga se prisjete učenjem Fatihe. U nastavku govora, on je

„Večeras se od nas Vaših imama očekuje da govorimo nasihate. A najbolji nasihat večeras jesu zapravo rezultati našeg rada koje imate prilike da vidite na bini kroz izvedbe naših mekteblija. Ponosni smo na njih i njihove roditelje.

Naš moto već više od dvije decenije je kur'anski ajet ‘i natječite se u dobru’ koji nas vuče naprijed. I to je ono što pokušavamo da prenesemo Vašoj djeci. Svaki kur'anski ajet je poseban moto, koji kada se primijeni u životu daje snažne rezultate. Mnogo literature, autora, knjiga pročitamo u životu, ali uvijek se vraćamo na ono što je osnovni izvor znanja i mudrosti, a to je Božiji govor i govor Poslanika a.s.“

Poseban gost večeri, muftija Nedžad ef. Hasanović, koji je iskazao posebno zadovoljstvo zato što svjedoči da njegovi učenici izvode svoje učenike i imaju već sada plodove svog rada. U nastavku govora, Muftija je govorio o različitim kuranskim percepcijama o djeci kao ukrasu i iskušenju.

„Kada djeca bivaju fitna-iskušenje? Kada roditelji ne ispoštuju osnovne smjernice Kur'ana i hadisa Resulullaha, u vezi sa djecom. I dovedu sebe u situaciju da ne mogu usmjeriti svoju djecu. Kako se to dešava? Jedan od razloga je to što malo upućujemo dovu za svoju djecu. A dova je nešto što je najbitnije u odgoju naše djece. Volio bih da dobro zapamtite ovu kur'ansku dovu: ‘Gospodaru moj učini da naše žene i naša djeca budu radost oka mog, i daj da se časni na nas ugledaju.’ (74. ajet sure Furkan)“ – govorio je Muftija Hasanović tumačeći nasatavk ajeta koji govori o nagradi za uspješan odgoj djece.

Muftija Hasanović je govorio i o pogubnosti izgovaranja dova roditelja protiv djece koje se u huji izgovore, i upropaste dijete.

„Ovaj večerašnji skup govori da Vi vodite računa o svojoj djeci, hvala Allahu i ova zajednica ima budućnost“ – zaključuje Muftija.

Na kraju Muftija je prisjetio prisutne na događaj kada je hz. Alija kao desetogodišnjak, među prvima u porodici prihvatio Islam na poziv Poslanika, u trenutku kada cijela porodica odbija da to učini.

Svojim recitacijama, učenjem Kur'ana, ilahijama večer su uljepšali polaznici mekteba i horske sekcije.

Uručene su zahvalnice polaznicama posebnog tečaja Arapskog jezika i arapskog pisma koji je predvodila mualima Sara Imamović, i to: Ajna Bećirović, Hana Bećirović, Hava Ujkanović, Lamija Šut, Nihad Rašljanin, Medina Muratović, Meleka Rašljanin, Sara Vejselović i Sara Ujkanović.

Također, uručene su zahvalnice i prigodni pokloni grupi mekteblijki koje su pred mualimom Ajtanom Aličković prethodnih godina uspješno završile hatmu, i to: Adna Omerović, Nedžla Omerović, Dina Ahmetović, Ema Bajram, Džemila Avdović i Džana Hadžić.

Na kraju, uručene su posebne zahvalnice dvojici mekteblija koji su u ovoj školskoj godini završili učenje hatme (cijelog Kur'ana) pred mualimima: Hamedu Bećiroviću i Adinu Begiću, koji su za ovu prigodu proučili prve i posljednje ajete Kur'ana Časnog. Njima je priznanja uručio i hatme dovu proučio muftija Nedžad ef. Hasanović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img