Intervju s vrhovnim muftijom Egipta dr. Ševki Alamom: ŠIRITE IDEJU SREDNJEG PUTA (Video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ekipa Sandžak televizije imala je priliku razgovarati sa egipatskim vrhovnim muftijom dr. Ševki Alamom (Shawki Allam), tokom njegove višednevne posjete Srbiji.

“Jako važno da se međusobno poštujete čuvate, sarađujete i bez obzira na bilo kakve podjele koje postoje treba čuvati svoju domovinu i moliti se Bogu. Smatram da je to izrazito značajno, čuvajte se, gradite, sarađujte i volite se.” – poručio je Muftija Alam. 

Intervju prenosimo u cjelosti.

Kakvi su Vaši utisci nakon višednevne posjete Srbiji?

Muftija Allam: Prvenstveno želim da se zahvalim svima koji su me na jako lijep način ugostili u Srbiji, onima koji su mi omogućili da se sastanem sa visokim zvaničnicima i hvala državi Srbiji. Želio bih da istaknem da su moja osjećanja nakon ove posjete lijepa i volio bih da se zahvalim na svemu što mi je omogućeno. Osjećao sam se kao da sam u Egiptu i nisam primijetio veliku razliku između naša dva naroda. Vidio sam koliko su naši narodi bliski, koliko su naši narodi povezani. Odnosi između muslimana i hrišćana odnosi liče a odnose u Egiptu, tako da me zaista vežu lijepa osjećanja i utisci su prelijepi.

Zašto se toliko dugo čekalo na ovu posjetu?

Muftija Allam: Dobro ste uočili. Smatram da je ovo historijska posjeta. Ja sam prvi muftija iz Egipta koji je došao u posjetu Srbiji. Imao sam priliku da održim veliki broj sastanaka među kojima je najznačajniji sastanak sa njegovom ekselencijom predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom turizma, direktorom kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i naravno susreo sam se i sa muftijama i velikim brojem vjerskih učenjaka u Srbiji poput šejha Mevluda sa kojim imam davnašnje prijateljske odnose. Mnogo smo razgovarali i razmjenjivali iskustva. Ono što želim da istaknem je predavanje koje sam održao na Pravnom fakultetu gdje sam govorio o tome kako je moguće i da li je moguće da čovjek očuva svoje moralne vrijednosti i ono u šta vjeruje u svijetu koji se konstantno mijenja.

Kako bi ste ocijenili prava muslimana u Republici Srbiji?

Muftija Allam: Želio bih da napomenem da sam mnogo naučio iz svih ovih sastanaka i video sam koliko je integracija muslimana i hrišćana i ostalih vjerskih zajednica prisutna i duboko ukorenjena u srbijansko društvo.

Mi smo svakako za dijalog i razumijevanje međusobno i podržavamo to. Zainteresovani smo da položaj muslimana u Srbiji i podržavamo ideju integracije islama. Taj centar bi pomogao u znatnoj mjeri da se muslimani još više integrišu u društvo u kojem žive, mislim da je to jako značajno.

Imali ste prilike susresti se sa ovdašnjom ulemom, i glavnim muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koji je inače i član Svjetskog vrhovnog vijeća za fetve kojim Vi predsjedavate. Kakvi su Vaši utisci nakon susreta i razgovora?

Muftija Allam: Kao što sam i ranije istakao šejh Mevlud je moj veliki prijatelj odavno, stručnjak u oblasti šerijata i naravno zainteresovan u velikoj mjeri da poboljša položaj muslimana u Srbiji. Mi smo osnovali Svjetskog vrhovnog vijeća za fetve koji okuplja čak oko 80 vjerskih učenjaka. Dva osnovna principa na koje smo se fokusirali u okviru našeg rada jesu komunikacija i dijalog između muftija u svijetu i vjerskih učenjaka. Drugi je čuvanje privatnosti tih osnovnih izvornih principa islama koji svakako treba poštovati.

Kairo / Univerzitet Al-Azhar, mjesto je gdje su mnogi stekli svoja fakultetska zvanja i znanja. Možda ste imali prilike tokom boravka susresti neke od njih. Kakve impresije na Vas ostavlja ta činjenica?

Muftija Allam: Azhar je osovan prije više o hiljadu godina i svi koji su diplomirali na Azharu imaju jednu misiju da u svijetu šire ideju srednjeg puta što je značajno. Njihov zadatak jeste da svojim ponašanjem, stavom i poštiovanjem tih osnovnih principa religije tu svoju ideju, stav i mišljenje šire na druge. Ja sam to osjetio prilikom svog susreta sa predstavnicima uleme u Srbiji. Kod njih sam vidio ono što se uči i primijetio sam to kod delegacije koja je došla sa šejhom Mevludom, smatram da je to jako značajno.

Kakvu poruku za kraj šaljete muslimanima Srbije?

Muftija Allam: Ovaj savet ne bi bio samo savjet muslimanima nego čitavom narodu u Republici Srbiji, nakon što sam obišao čitav svijet mogu samo iz srca da vam odgovorim da je jako važno da se međusobno poštujete čuvate, sarađujete i bez obzira na bilo kakve podjele koje postoje treba čuvati svoju domovinu i moliti se Bogu. Smatram da je to izrazito značajno, čuvajte se, gradite, sarađujte i volite se.

Razgovarao: Salahudin Fetić

Fotografije: Edin Bačevac / Agencija SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img