Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj finansira dva projekta u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek i gradonačelnik Nihad Biševac potpisali su dva ugovora o sufinansiranju projekata od značaja za regionalni rast u regionalnim oblastima i jedinicama lokalnih samouprava.

Kabinet ministra Đerleka, u okviru Programa za podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2023. godini, opredelio je 10.400.000,00 dinara za nabavku katamarana za čišćenje i održavanje jezera Gazivode, kao i 13.568.478,30 dinara za projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

“Upravo ono što smo obećali sada ispunjavamo. Potpisali smo dva ugovora o sufinansiranju projekata od značaja za naše građane, građane Novog Pazara i šire. Ministarstvo za regionalni razvoj koje predvodim je sufinansiralo projekte u iznosu od 24,5 miliona. Radi se o dva projekta. Jedan je iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, a drugi iz oblasti bezbjednosti naših građana. Dakle, prvi projekat se tiče rješavanja ekološke katastrofe koju imamo na jezeru Gazivode. Kao što znate velika količina smeća i otpada, kako PVC otpada, tako plastike i drugih materijala koji se pune na tom jezeru. U okviru tog jezera i okruženju cirkuliše nekih 250.000 ljudi i otpad se ne zadržava samo tu, nego ide duž duž Ibra do Velike Morave, pa sve do Dunava. Tako da on tu ugrožava i stanovništvo, ali floru i faunu, odnosno zdravlje i biljaka i životinja, pa smo odlučili da konačno riješimo taj problem. Želim da se zahvalim svim udruženjima, organizacijama i univerzitetima koji su lanih godina učestvovali u čišćenju tog jezera, međutim moramo sistemski da pristupimo tom problemu i odlučili smo da sufinansiramo nabavku određene mehanizacije, odnosno katamarana koji će svakodnevno čistiti taj otpad, gdje će se taj otpad nakon sedam dana odvoziti u reciklažni centar. Time ćemo pospiješiti rad i Reciklažnog centra”, kazao je ministar Đerlek.

Ukazao je i na značaj pravovremenog djelovanja u korist građana i rješavanja dugogodišnjih problema.

“Drugi projekat jeste projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice. Kao što znate imamo ogroman broj pasa lutalica. Prema posljednjim procjenama više od 1.500 u gradskom jeziku i okolini. Mi smo početkom godine imali šokantan slučaju da su psi lutalice, njih petnaestoro, izujedali trudnicu u devetom mjesecu trudnoće i to je ono što više ne možemo da dozvolimo. Ali i pored toga ogromna je šteta za budžet. Ogroman novac se troši. Na ime štete za ujed pasa ide preko 20 miliona. Za 10 godina to je više od 200 miliona i taj novac je bolje uložiti u druge budžetske linije, dakle u regionalni rast i razvoj ovog kraja. Zato smo odlučili da sufinansiramo u većinskom dijelu izgradnju tog prihvatilišta za pse i mačke. Šta je jako bitno – da se čuvanje i hvatanje tih pasa lutalica odvija na krajnje human način, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima EU. Dakle, to će svakako pomoći da se smanji broj pasa lutalica, da se smanji broj ujeda i time ćemo uštedeti ogroman novac. Kao što vidite, svega poslije sedam mjeseci od polaganje zakletve i obnašanja funkcije ministra u prilici sam, i veoma sam srećan zbog toga, da realizujem neke projekte koji su značajni za naše građane. Ono oko čega smo, također, govorili jeste i projekat Industrijske zone, za šta sam veoma bio zainteresovan, međutim, tu još uvek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Sačekaćemo da to bude riješeno i vjerujem da je ovo samo početak, te da ćemo sljedeće godine realizovati još niz projekata od značaja za naš narod”, završava ministar Đerlek.

Gradonačelnik Nihat Biševac zahvalan na vrijednoj pomoći od strane resornog ministarstva. Poručio da se nada da je ovo samo početak uspješne saradnje.

“Sigurno da su danas potpisana dva veoma značajna projekta koja se tiču ekologije – sufinansiranje jednog katamarana na jezeru Gazivode. Znamo da je tu veoma veliki problem što se tiče otpada, prije svega, plastike i toga, tao da će ovo sigurno doprinijeti očuvanju jezera, te održavanju jezera – ne samo za građane Novog Pazara i okoline. Drugi projekat je nastavak druge faze izgranje prihvatilišta za pse i mačke lutalice Znamo da je to veliki problem. Od Ministarstva za ravnomjerni regionalni razvoj dobili smo oko 24 miliona, vrijednost ovih projekata je oko 34 miliona – tako da je značajna pomoć za grad Novi Pazar da se realizuju ova dva veoma značajna projekta. Ovom bi se prilikom zahvalio ministru Đerleku na izdvojenim sredstvima koja će nam puno značiti zasigurno, a realizaciju ova dva projekta će raditi SEDA, tako da u ovoj godini očekujemo realizaciju oba ova projekta”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ministar Edin Đerlek svoju posjetu Sandžaku nastavlja u Sjenici, gdje će također biti potpisani ugovori za dva važna projekta.

SANA

Foto: Senko Župljanin

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img