Prihvatilište za djecu i mlade u N. Pazaru do kraja godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Prihvatilište za djecu koja se nalaze u određenoj vrsti problema Novi Pazar mogao bi imati do kraja godine.

Mi smo odlučili da otvorimo prihvatilište. U Gradskom budžetu odvojili smo devet miliona dinara za adaptaciju prostora koji smo za to namijenili i četiri, pet miliona u ovom projektu imamo za opremanje prihvatilišta. Nadam se da ćemo do kraja godine otvoriti prihvatilište, kaže Fevzija Murić član Gradskog vijeća

Grad Novi Pazar nije imao nijednu hraniteljsku porodicu pa su djeca išla u prihvatilište ili u Kragujevac, Beograd, Kruševac ili u hraniteljske porodice u Priboju i drugim mjestima. Djeca u prihvatilištu mogu boraviti od jednog dana do šest mjeseci dok se ne nađe ili hraniteljska porodica ili domski smještaj do osamnaeste godine života.

Imali smo slučaj prije nekoliko dana dječaka koji je u Kragujevcu bio 15 mjeseci dok se za njega našao trajni smješat u Dom. Devedeset hiljada dinara mjesečno košta taj smještaj uz to da se ide u Kragujevac, da se dijete obilazi,  što su dodatni troškovi našem Centru za socijalni rad. Smatramo da ćemo s otvaranjem Prihvatilišta u Novom Pazaru za koje vjerujemo da će prerasti u prihvatilište regionalnog karaktera stimulisati i razvoj hraniteljstva u Novom Pazaru jer država daje ozbiljne naknade porodicama koje su hranitelji koje licencira I obučava a  za smještaj djece plaća, kaže Murić.

Razvoj sistema socijalne zaštite doprinosi inkluzivnijem društvu uz više šansi za one na marginama društvenog djelovanja

 

Ovo područje je vrlo senzibilno. Ovo društvo je i kulturološki osvještenije u smislu ljudi koji stoje na nekoj margini. Da li je lako, nije, da li postoji bezbroj ograničenja, da, svakako. Ali, to nije razlog za odustajanje i drago mi je da pokušamo svi zajedno animirajući kompletnu lokalnu zajednicu pokušamo sistem učiniti boljim. Sistem može pružiti podršku ali to ne znači da ne trebamo raditi više i bolje da obezbjeđujemo sredstva, upućujemo saradnike, I ne prepustimo samo institucijama i mislimo da je samo Centra za socijalni rad, lokalna samouprava za sve odgovorna. Živimo u društvu gdje svi imamo određene odgovornosti, ističe Igor Kojičić projektni manadžer “Reintegracija II”

Ovo je drugi dan studijske posjete predstavnika lokalnih samouprava, institucija socijalne zaštite i udruženja građana. Planiranje, finansiranje, zakonska regulativa, iskustva u radu prihvatilišta teme su razgovora kako bi se podržala inicijativa gradske uprave Novog Pazara za formiranjem prihvatilišta za ugroženu djecu i mlade.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img