Ministar Đerlek razgovarao u Omanu sa Šeikom Kalifom Al Hartijem

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek, drugog dana posjete Omanu, razgovarao je sa članom vladarske porodice sultana Omana i zamjenikom ministra spoljnih poslova zaduženog za diplomatske odnose Šeikom Kalifom Al Hartijem o mogućnostima saradnje dvije zemlje.

Ministar Đerlek prenio je pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sultanu Hatamu bin Tarik el Saidu, poručujući da je Srbija opredijeljena da unapređuje saradnju sa Omanom sa kojim sljedeće godine obilježava pola vijeka od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ocijenio je da Srbija prepoznaje veliki potencijal za saradnju u mnogim oblastima i da je spremna da usvaja bogato iskustvo Omana u razvoju ekonomije, naročito značajno za oblast regionalnog razvoja koji predstavlja prioritetno pitanje za dalji rast i razvoj Srbije.

Navodeći da dvije zemlje dijele slične vrijednosti u poštovanju međunarodnog prava i predstavljaju faktor stabilnosti u svojim regionima, Đerlek je zahvalio na podršci u pitanjima koja su od najvećeg nacionalnog interesa za našu zemlju.

Evropski put Srbije predstavlja prioritet ove vlade, kako je ocijenio ministar Đerlek, dodajući da naša zemlja istim zalaganjem teži da očuva i njeguje odnose sa svim svojim tradicionalnim prijateljima, među kojima je i Oman.

Zamjenik šefa diplomatije Omana izrazio je zadovoljstvo na posjeti ministra iz Srbije njegovoj zemlji nakon dužeg perioda i zahvalio na gostoprimstvu tokom održavanja Komemorativne sjednice Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Na sastanku je ocijenjeno da je intenziviranje političkog dijaloga i otvaranje ambasada Srbije i Omana bilo izuzetno važno za podizanje nivoa bilateralnih odnosa i snažnijeg povezivanje naših zemalja i dva prijateljska naroda.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img