Promoviran roman „Odbačeni“ autora Šerifa Šabovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U biblioteci Fakulteta za Islamske studije organizirana je promocija romana „Odbačeni“ autora Šerifa Šabovića. Četiri knjige na dvije hiljade stranica, rađene pune četiri godine.

Na promociji su govorili: prof. dr. Kemal Džemić, prof. dr. Ahmed Bihorac, prof. dr. Hivzo Gološ kao i autor romana Šerif Šabović, a promocijom je moderirala Alma Sofić.

Pored velikog broja prisutnih ljubitelja pisane riječi, promociji je prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On se tom prilikom i obratio prisutnima ističući da je od izuzetnog značaja da imamo stvaraoce poput prof. Šerifa koji ostavljaju nešto što će biti trajna sadaka.

„Ovdje sam jer ne želim da budem odbačen i što smatram svojom obavezom i dužnošću u najmanju ruku da podržim svakog našeg čovjeka koji ovodunjalučki stvara i doprinosi i ostavlja iza sebe neizbrisiv trag, trajnu sadaku. I ovdje i na svakom mjestu gdje su ljudi poput Šerifa, a ime Šerif ima posebno značenje, je obavezujuće i za mene i za svakog ozbiljnog insana. Sa profesorom Šerifom smo ovo dogovarali prije pola godine i bilo mi je zadovoljstvo da među prvima dobijem ovaj roman. Nisam ga još pročitao ali sam u poodmakloj fazi, podsjeća me svaki dan jer ako čovjek može napisati preko 2000 stranica, moja obaveza je da to iščitavam i nadam se da ću uskoro i završiti. Nije Šerif odbačen, teško onome ko biva odbačen od svoje zajednice i od naroda iz kog potiče. Mislio sam, što Šerif da piše romane, on je ekonomista i po kojoj osnovi on to da radi, ali vidite, je li promašio profesiju, ne znam, vjerovatno nije čim se ostvario tamo gdje je bio i gdje je davao velike rezultate ali ako smije da kažem da mislim da ovdje sigurno nije promašio. Kako i stoji u predavanju Poslanika a.s. „Pričajte ljudima onako kako će vas razumjeti“. Ja sam mislio da će stil za mene biti malo komplikovaniji, da će koristiti ekonomske termine, možda i filozofske ali nije, koristio je termine i za najobičnijeg čovjeka, toliko je to pitko i primamljivo.“

Autor romana „Odbačeni“ Šerif Šabović je istakao da je u međuvremenu, pored ovoga romana, napisao još jedan roman.

„Sada imam namjeru da pišem seriju romana gdje će svi počinjati sa rukopisima. Zašto? Rukopis je trag. Mi imamo veliki problem što iza nas ne ostavljamo tragove, što ja ne znam gdje mi je djed ukopan i tome slično. Jedan narod je star onoliko koliko mu doseže sjećanje. Naša sjećanja su vrlo kratka i dokle ne budemo obnovili naša sjećanja i dokle ne budemo se vratili u prošlosti, nema nama života. Bez prošlosti nema budućnosti.“

Promociju romana „Odbačeni“ organizirala je izdavačka kuća „El-Kelimeh“.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img