Zogić: 2023. je godina borba protiv inflacije (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Godina za nama trebalo je da bude godina smirivanja ekonomskih prilika u svijetu sa prolaskom pandemije koronavirusa, međutim ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je te planove. Srbija nije bila izuzeta od tih svjetskih tokova.

Kako rat u Ukrajini nije blizu kraja, ekonomisti predviđaju da će i ekonomska godina koja je pred nama biti puna izazova.

“2023. godina je borba protiv inflacije na svjetskom nivou. Ono što je najosnovniji instrument monitarne politike koji poduzimaju centralne banke, jeste povećanje referentnih kamatnih stopa. Narodna banka Republike Srbije je to uradila u nekoliko navrata u cilju sprečavanja porasta inflacije”, ističe Haris Zogić.

Ekonomista iz Novog Pazara kaže da povećanje referentnih kamatnih stopa dovodi do smanenja privrednih aktivnosti, što znači da će biti manje ulaganje, manje kreditne aktivnosti, te će se shodno tome povećati i broj štediša u bankama zbog povoljnijih kamatnih stopa.

Skok cijena ove godine odrazio se i na letovanja, koja su drastično skuplja u odnosnu na prijedhodnu godinu.

Međugodišnja inflacija je na oko 15 posto i to je prosek, ali činjenica je da su neki prehrambeni proizvodi višestruko skuplji.

Zvanične prognoze su da će inflacija rasti do polovine ove godine, te će posle toga početi da jenjava, ali se očekuje da će tek početkom 2024. ući u koridor cilja.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img