Svečana akademija maturantica Medrese Gazi Isa-beg (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Poslije tradicionalne šetnje koja je krenula sa trga mula Jakupa ef. Kardovića, u Domu kulture u Rožajama upriličena je svečana akademija 511. generacije maturantica Medrese „Gazi Isa-beg“, odjeljenja u Rožajama i Novom Pazaru.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice predvođeni muftijom sandžačkim hfz. Abdulrrahmanom ef. Kujevićem, direktor medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak, glavni imam medžlisa IZ Sjenica Berin ef. Ljajić, kao i brojni drugi predstavnici društvenog i političkog života, ulema, imami, profesori i roditelji.

Na početku večeri prisutne je poselamio domaćin svečanosti direktor Gazi Isa-beg Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak.

On je kazao da se ovakav prizor i ambiijent  možete vidjeti samo jedan put u toku godine, a to mogu prirediti samo učenici Medrese koja ispraća preko 500 generacija, onih koji časno drže baklju ove vjere i prenose je sa generacije na generaciju, te dodaje da su ovih dana posebno sretni, ali i sjetni.

“Sretni smo što u jednom teškom periodu iza nas, a posebno ovu generaciju je obilježila korona, posebno njihovu prvu godinu i onaj period iza nas i ono što je pogodilo Sandžak, našu lijepu domovinu, mi smo uspijeli i zbog toga smo sretni da izvedemo generaciju koja će biti pokorna stvoritelju, poslušna roditeljima i korisni članovi zajednice i društva. I ova generacija i one koje će doći biće najbolji sloj naše zajednice, jer najbolji su oni koji najviše koriste zajednici i društvu, jer nas je tako podučio naš vjerovjesnik Muhammed s.a.w.s., a ujedno sjetni smo i tužni zato što se rastajemo od jedne veoma dobre i kvalitetne generacije koja davno nije ušla, kročila i prošla našom Medresom. Dragi roditelji vi ste nam djecu dali u emanet i ja se nadam da smo taj emanat ispunili i da vam ovu djecu danas vraćamo kao veliki vakuf. Drage maturantice uzmite i čvrsto se držite onoga što su vas vaši profesori, profesorice, odgajateljice podučavale kroz ovaj četvorogodišnji period. Čvrsto se držite tih smjernica, jer su to smjernice koje su uzete iz dva izvora, a to je Kur’an i sunnet pejgambera Muhammeda s.a.w.s. Imate čvrste temelje, na Allaha se oslonite, a nakon toga nikoga i ničega ne bojte se”, istakao Dupljak.

Prisutnima se na kraju obratio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.


On je roditeljima poručio da su im djeca najvažniji projekat, u kojem trebaju uložiti sav napor i trud da podignu jednog čovjeka, bilo da je muško ili žensko.

“Medresa je škola koja se veže za poslanika Muhammeda s.a.w.s., zlatnim lancom prenosioca sve do Muhammeda s.a.w.s koji je bio najučeniji, najpismeniji, najrečitiji, najobrazovaniji, najsposobniji i Medresa tretira sve izvore znanja. Zato je Medresa jako važna. Bitne su i druge škole. Sve koje postoje ovdje kod nas su važne i bitne, ne treba pocijeniti niti jednu obrazovnu instituciju, ali znajte jedno, to je da mi u našim školama moramo da napravimo temeljnu reformu. Naši profesori, nastavnici i učitelji moraju da budu ono što njihove diplome govore. Nažalost u te institucije se uvukao fenomen da je sasvim normalno da neko kupi diplomu, te da su se zaposlili uz mito u korupciju i to javno priznaju, zaključio je  hfz. Abdulrrahman ef. Kujević.


Svečanu akademiju izvedbama ilahija uljepšao je  ženski hor Medrese „Gazi Isa-beg“, a na kraju dovu je proučio glavni imam medžlisa IZ Sjenica Berin ef. Ljajić.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img