Državni sekretar dr. Kurtović u posjeti Nacionalnom savjetu makedonske nacionalne manjine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović bio je 18.05.2023. u zvaničnoj poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine. Državnog sekretara primili su Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i Ozren Simjanovski, direktor Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“ Pančevo.

Državni sekretar zahvalio se predsedniku Nacionalnog saveta na srdačnom prijemu i detaljnom upoznavanju sa radom i delovanjem ovog Saveta.

„Nacionalni svet makedonske nacionalne manjine jedan je od najstarijih nacionalnih saveta u našoj državi koji iza sebe ima kontinuitetan i kvalitetan rad kao i konkretne rezultate. Bez obzira na disperziranost makedonske nacionalne manjine po različitim gradovima u Republici Srbiji, Makedonci pokazuju visok stepen organizovanosti i odlučnosti u očuvanju svog nacionalnog identiteta. Tome u prilog govori mnoštvo primera sa kojima me je upoznao predsednik Saveta. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog daje punu podršku u radu i delovanju Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i stavlja na raspolaganje sve svoje kapacitete u cilju još boljeg i delotvornijeg funkcionisanja ovog Saveta“, rekao je tokom posete državni sekretar Kurtović.

„Drago mi je da u gospodinu Veličkovskom imamo dobrog i kompetentnog sagovornika koji se već u nekoliko mandata nalazi na čelu Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i koji posvećeno vodi ovaj Savet. S obzirom da Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine vrši koordinaciju nacionalnih saveta nacionalnih manjina, razgovarali smo o temama vezanim za koordinaciju, kao i o budućoj predaji koordinacije Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine. Takođe, ovim prilikom želim da pohvalim način na koji je do sada ovaj Savet vršio koordinaciju nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Mi ćemo, kao Ministarstvo, nastaviti da održavamo partnerski odnos sa svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u cilju implementacije manjinskih prava i što boljeg statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Naša vrata su otvorena za sve legitimne pripadnika nacionalnih manjina koje žive i rade u Republici Srbiji“, zaključio je prof. dr Rejhan Kurtović.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski istakao je da je taj Sacet zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog, i izrazio nadu da će sadašnji kabinet Ministarstva na čelu sa pripadnicima manjinskih naroda imati razumevanja za unapređivanje međusobne saradnje, kao i da će u tom pravcu zajednički raditi na poboljšanju prava svih nacionalnih zajednica koje žive i rade na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na njihovu brojnost.

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović u poseti Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine

„Veliko mi je zadovoljstvo što nas je posetio državni sekretar Kurtović. Vidim da ćemo u njemu ali i u ministru Žigmanovu i ostalim funkcionerima Ministarstva, imati snažnu podršku u našem daljem radu. Posebno mi imponuje poziv državnog sekretara da zajednički rešavamo krucijalna pitanja i eventualne probleme sa kojima se nacionalne zajednice suočavaju. Pre svega mogućnost da zajednički unapredimo rad, status i dalju profesionalizaciju nacionalnih saveta, ali i da zajedničkim snagama radimo na definisanju bitnih ciljeva Akcionog plana za poglavlje 23, poglavlja koje direktno utiče na ostvarivanje manjinskih prava, kvalitetniji život i rad pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji“, istakao je Veličkovski.

Direktor Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“ Pančevo Ozren Simjanovski upoznao je državnog sekretara sa radom ove ustanove i ocenio kako je „ovo samo početak čini se uspešne saradnje novog kabineta nadležnog ministarstva i Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine“.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img