Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” promoviran i u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Novom Pazaru je jučer održana promocija projekata “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”. Promocija je upriličena u zgradi Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Na promociji su govorili
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, dorektor Uptave za obrazovanje Rijaseta islamske zajednice u Srbiji dr. Dževad Hodžić, dr. Aida Abadžić-Hodžić, dr. Ekrem Tucaković, mr. Seid Eminović, i dr. Hajrudin Balić koji je saradnik projekta za prostor Srbije i Sandzaka.

Naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe koja će premijerno biti predstavljena u Sarajevu u septembru 2023. godine, a potom i u drugim regionalnim i evropskim centrima, tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Na tribini u Novom Pazaru je bilo riječi o značaju projekta za Islamsku zajednici, muslimane, kao i cjelokupnu javnost u Sandzaku, Bosni i sire. Istaknuto je da Izlozba predstavlja nesvakidašnji poduhvat koji ima za cilj afirmaciju istraživanja, očuvanja i promocije dostignuća muslimaske kulture na ovim prostorima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img