Medresa “Gazi Isa-beg” ispratila 511. generaciju maturanata

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon šetnje koja je krenula sa platoa Mešihata Islamske zajednice, u Domu kulture u Novom Pazaru upriličena je svečana akademija 511. generacije maturanata Medrese „Gazi Isa-beg“, odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik reisu-l-uleme i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH prof. dr. Dževad Hodžić sa saradnicima, zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija preševski Ragmi ef. Destani, predsjednik Sabora i Upravnog odbora Medrese „Gazi Isa-beg“ dr. Enver ef. Gicić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić. Akademiji je prisustvovala i delegacija odjeljenja Medrese „Gazi Isa-beg“ u Preševu, predvođena Ismail ef. Halimijem kao i brojni drugi predstavnici društvenog i političkog života, ulema, imami, profesori i roditelji.

Nakon historijata Medrese „Gazi Isa-beg“ kojeg je prisutnima predstavila maturantica Adla Škrijelj, prisutnima se obratio direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak.

„Podučavanje i odgoj su dug i težak proces i put. Često obje skupine se umore na tom putu, oni koji podučavaju i oni koji se podučavaju, što je i normalno jer to je put za dženet, a svaka stvar ima svoj put, a olakšani put za dženet jeste traženje nauke, jeste odgoj i podučavanje. Ovakve svečanosti i skupovi su nešto što umor pretvara u slast, užitak i odmor i tako je i sa svim ibadetima. Nakon što se završi sa ibadetima, čovjek osjeti odmor, lahkoću, blagostanje i užitak koje nudi taj ibadet, a uistinu je ovo jedan od najboljih ibadeta, a kako i ne bi bio kad su nam prve riječi koje su nam objavljene, da učimo. Medresa je kod Bošnjaka bila nešto više od škole i kako dani prolaze mi se u to sve više uvjeravamo. Medresa je bila, ostala i ostaće stub našeg opstanka.“

Prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta BiH prof. dr. Dževad Hodžić. On je tom prilikom istakao da Islamska zajednica postiže velike rezultate na svim poljima, a posebno na polju odgoja i obrazovanja.

„Dvije osnovne odrednice, dva osnovna temelja cjelokupne islamske kulture i civilizacije kroz sva stoljeća, od Mašrika do Magriba, su zapravo medrese i vakufi. Kroz medrese smo izvršavali i izvršavamo prvu i temeljnu islamsku dužnost da učimo, da se obrazujemo, da se kroz znanje približavamo Allahu dž.š. ali i da kroz znanje organiziramo svoj vjerski, duhovni, kulturni i civilizacijski život, a vakuf je institucija koja nam je omogućavala da razvijamo naše medrese, da razvijamo naše visokoškolske ustanove. Vakuf je institucija koja je muslimanima uvijek kroz povijest, a vama ovdje je posebno to važno naglasiti, specifično osiguravala da budete svoji na svome, da budete autonomni, da budete neovisni, da sami upravljate svojim vjerskim životom i da kroz to upravljanje razvijate svoj islamski identitet.“

Prisutnima su se kroz učeničku riječ, autorskim djelima predstavile maturantice Adna Nurović, Delila Malić, Elmedina Biševac i Suhejla Muratović.

Poruke maturantima uputio je pomoćnik direktora kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić.

„Dragi maturanti, siguran sam da iz medrese nosite mnogo lijepih uspomena ali i znanja kojim ćete dalje krčiti životne puteve, osvajati svijet ali i graditi bolju i ljepšu budućnost svoju, kao i budućnost našeg naroda i ove zemlje. Uvjeren sam da ste sada porpuno svjesni koliko je obrazovanje važno. Nema sumnje da se večeras obraćam budućim uspješnim mladim ljudima koji će osvojiti sve sfere nauke i života, i da će naš narod i država biti ponosni na vas. Vaša medresa, narod i vaša država vjeruju u vas. Postanite najbolji ljekari, imami, najbolji profesori, najbolji advokati i sudije, najbolji inžinjeri i menadžeri, najbolji programeri, najbolji političari , budite najbolji.“

Prisutnima se na kraju obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

„33 godine je tačno kako smo osnovali medresu, kao i 33 zrna tespiha, bisera. 33 godine nije mali period, izrasli su veliki ljudi iz ove škole. Oni koji su prva generacija, oni su već ostarali. 30 godina je kako smo osnovali Mešihat i ova godina je u znaku obilježavanja Mešihata Islamske zajednice i 33 godine od kada je osnovana „Gazi Isa-beg“ medresa, ponos je to veliki. 16 godina je od agresije na Islamsku zajednicu, ne zaboravljamo ni jedan, ni drugi, ni treći datum. Islamska zajednica je uspravna i stabilna. Ovi maturanti su ponos sviju nas, ponos Islamske zajednice, ponos medrese, ponos čitavog naroda.“

Nagradu predsjednika Mešihata za postignut izuzetan uspjeh, kako u nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima primila je Sumeja Hajrović, Sumeja Kujević i Imran Zukorlić. Nagradu direktora medrese za odlične učenike primili su Velid Dedić, Muhamed Tosuni, Anida Smailagić, Aiša Rebronja, Dina Mekić, Adna Nurović, Adla Škrijelj, Delila Malić, Elma Husović, Jusra Halimi, Ernisi Adili, Sumeja Avdiji i Abide Redžepi.

Umejr Zukorlić i Aiša Jusufović će priznanje đaka generacije primiti od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića u Sarajevu na maturalnom danu.

Nagradu za uzorne roditelje primili su Enver i Šadija Eminović.

Svečanu akademiju su svojim izvedbama ilahija uljepšali muški i ženski hor Medrese „Gazi Isa-beg“, a na kraju je dovu proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img