Na koji način najbolje oprati voće i povrće? (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Čuvanje namirnica i njihovo pravilno skladištenje od velikog je značaja za čovjekovo zdravlje.

Vrijeme je sezonskog voća, razne salate koje su jako specifične zbog pranja i čuvanja. Doktorka Selma Bihorac ističe da je jako važno gdje kupujemo namirnice.

“Sam put od kupovine bilo kojih namirnica, izbora prodavnica ili marketa je jako bitan i za to smo mi odgovorni, gdje ćemo i kako kupovati, zavisi od ličnog izbora, tako da taj izbor mora da bude najpravilniji. Kada kažem da biramo prodavnicu, ona ne treba da bude najbliža prodavnica, već najbolja kja će nam ponuditi najkvalitetnije i koja ima adekvatne uslove za čuvanje lako kvarljivih namirnica, kao što su meso, mlečni proizvodi”, kazala je Bihorac.

Sam način skladištenja, pranja, cuvanja i kuvanja namirnica treba biti adekvatan.

“Jako je bitno da ono što neće danas da upotrebljavate ne perete ga, već da ga uoči samog korišćenja tada operete, jer ta voda koja se nalazi u voću koje odložimo, ubrzava proces stvaranja bakterija”, dodala je ona.

Prije upotrebe neophodno je potopiti u vodi, pored toga tu je soda bikerbona, limunov sok i sirćetna kiselina koji su prirodni dezificiensi.

“Razblaženo u vodi neće škoditi našem zdravlju, ali će dobro očistiti svo to voće od spoljašnjih masnoća i prašine na mjestima na kojima je bilo izloženo”, rekla je doktorka.

Upotreba voća i povrća jako je važna u ishrani. U prodavnice i pijace stiže voće i povrće sa svih kontinenata, ali se najviše uvozi iz zemalja koje su u okruženju. Postavlja se pitanje, kako razlikovati domaće od uvezenog.

“Naše domaće voće miriše, dok uvozno nema ni mirisa ni ukusa. Trenutno je uvozno dinja, lubenica, kajsiija, nektarina, breskva, boranija, krompir, a razlika između uvoznog krompira i domaćeg, sem cijene, ne postoji, dok je domaća lubenica slađa i lepšeg je mirisa”, zaključio je prodavac Safet Demirović.

Svake godine u ovo vreme počinje da stiže sve više domaćeg voća i povrća i ono potiskuje uvozno. Ono je, osim toga, jeftinije i uvek se više prodaje.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img