BNV ove godine bez SBONI obilježava Dan Bošnjačke zastave 11. maj

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Za najznačajniji blagdan svih Bošnjaka u Republici Srbiji i Sandžaku Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve Bošnjake i Bošnjakinje da s ponosom istaknu bošnjačku zastavu.

Ono što smo ove godine učinili je javni poziv svim Bošnjacima i Bošnjakinjama, građanima i građankama da ponosno istaknu naš bošnjački bajrak i na svojim kuća, na poslovnim prostorima. Pozvali smo ih i da nam fotografije istaknutih zastava pošalju i taj način obilježavanja uvedemo u praksu. Čini mi se da nekad, i pored manifestacija i poziva u javnost ostane doza stidljivosti i na neki način neodgovornost. Zašto ne istaći ponosno naš bajrak, našu bošnjačku zastavu, kaže dr. Misala Pramenković predsjednica BNV.

Bošnjačko nacionalno vijeće nizom manifestacija obilježit će 11. maj Dan bošnjačke zastave.

U 11 časova u Glavnom uredu Vijeća bit će održan prijem učenika koji su dobili nagrade po osnovu Konkursa kojeg je BNV ranije raspisalo, pod nazivom “Boje moje zastave”. Imat ćemo priliku ugostiti one koji su bili najbolji ali i one čiji su radovi bili pohvaljeni. Intreresovanje je bilo veliko, pristiglo je oko 800 radova.

U 12 sati je svečano, tradicionalno podizanje Bošnjačke zastave na jarbol i potom obraćanje predsjednice Vijeća.

Obilježavanje Dana Bošnjačke zastave ove godine proteći će bez Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI), razlog su dvije velike tragedije koje su se desile protekle nedjelje.

Smotra bošnjačkih narodnih igara neće biti organizirana iako smo bili na vrhuncu priprema. Razlog su tragedije u Srbiji koje su sve pogodile i smatrali smo da nije adekvatno da s tom vrstom promocije idemo u javnost. Iz tog razloga ove godine tu tradiciju prekidamo, ali ćemo je nastaviti narednih godina, ističe predsjednica BNV-a.

U ponedjeljak, 15. maja u Sali Doma kulture Prijepolju bit će održana promocija knjige “Historija zara, peče, vela i feredže u Sandžaku”, autora Hivza Gološa.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img