Gradjanima Novog Pazara dostupna HPV vakcina (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U nama i oko nas cirkuliše više od 300 vrsta humanog papiloma virusa. Neki  su izazivači opakih bolesti. Jedna od njih je i rak grlića materice, koji godišnje u našoj zemlji odnese i do 700 života. Vakcina protiv HPV virusa mogla bi to da spriječi.

Redovnim pregledima, rak grlića materice može se otkriti na vrijeme i liječiti i izliječiti. O trošku države, za dečake i djevojčice od 9 do 18 godina, obezbijeđena je besplatna vakcina protiv humanih papiloma virusa, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJZNP) Šefadil Spahić.

“Vakcinacija je počela uz jednu dobru kampanju i nadam se da će se ubrzo završiti i da ćemo dobiti još dodatnih doza. Vakcina je besplatna, a u Evropskoh uniji se naplaćuje, a cijena je preko 100 eura. Mogu da je prime djeca uzrasta do 18 godina, odnosno 15 godina uz pristanak roditelja. Takva djeca je moraju javiti svom izabranom ljekaru, odnosno pedijatru koji će uz saglasnost roditelja aplikovati takvu vakcinu. Vakcina štiti od humanog papilloma virusa. To je dokazani uzročnik carcinoma grlića materice, a ovom vakcinom možemo preventivno da djelujemo kod takve bolesti”, kazao je direktor ZZJZNP.

Spahić ističe da je do sada dato 36 doza  vakcine i izražava nadu da će se taj broj povećati u bliskoj budućnosti.

Apelovao je na roditelje i na nastavnike, te zdravstveni sistem da što više pričaju o ovoj temi, naglašava da je potrebno organizirati  još više tribina i sličnih događaja na kojima će se govoriti o značaju ove, ali i ostalih vakcina.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img