Organizirano edukativno predavanje za uposlenike PU „Reuda“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U biblioteci Fakulteta za islamske studije oranizirano je edukativno predavanje za uposlenike Predškolske stanove „Reuda“. Gost predavač bio je prof. dr. Redžo Čaušević, a tema o kojoj je govorio bila je „Značaj psihologije u prevenciji stresa kod uposlenika u predškolskim ustanovama“.

Predavanju su, pored vaspitačica, prisustvovali i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić kao i upravnica predškolske ustanove „Reuda“ msc. Elvira Mekić.

Obraćajući se prisutnima, muftija Dudić je poručio da se znanje uvijek treba proširivati i da se za njim mora konstantno tragati.

„Iskustvo koje možemo i večeras propratiti je dobra prilika da naučimo nešto novo. Za mene bi bilo najbitnije da sebi kažem, neću da prođe jedan mjesec a da se ja neću negdje dodatno usavršavati. Kada je ko uzeo knjigu zadnji put da čita? Sve nam se svelo na mobilni telefon. Vi radite najodgovorniji posao, najozbiljniji posao. Vi radite posao očeva i majki, vi mijenjate kuće, porodice, porodični ambijent, nisam baš siguran da li to u dovoljnoj mjeri odrađujemo kako treba. Naravno, ne želim da se upoređujemo sa državnim obdaništima, nije nam to nekakava konkurencija. Mi moramo da budemo mnogo bolji. Vaspitačica mora biti perfekcionista, mora biti najbolja. Ako si vaspitačica, moraš biti najbolja, ako si supruga, najbolja, ako si majka, najbolja, ako si profesor, najbolji, ako si imam, najbolji i tako redom.“

Prof. dr. Redžo Čaušević ističe da se danas promijenilo mnogo toga kada je u pitanju predškolski odgoj, te da je stres izuzetno prisutan u tim ustanovama.

„Obzirom da se i odgojno-obrazovni proces kod djece potpuno promijenio. Naravno uticajem IT tehnologije, odustva emocija i empatije od roditelja koji misle da kada pošalju dijete u predškolsku ustanovu, riješili su sve probleme, ustvari, tamo se problemi tek nagomilavaju i zato smo htjeli da malo dotaknemo osnovne elemente koji utiču na mentalni sklop tog djeteta, koji više nije ni blizu onog vremena kada smo se mi odgajali. Morate sa djecom više razgovarati, smanjiti uticaj tehnologije, vidite da svakodnevno imamo ružna iskustva. Nikada do sada kod djece nije bilo suicida, moždanih i srčanih udara, a toga je sada dosta, autizam je jako prisutan. Zašto? Zbog prevelikog druženja djece sa IT tehnologijom, odsustva roditelja i tog odgojno-obrazovnog procesa, on je zapostavljen. Trka za novcem i za vremenom je već toliko uzela maha da djeca su prepuštena sama sebi i toj IT tehnologiji koja nema milsoti, nema emocija i zato se javljaju određeni problemi.“

Zaključio je da je pred nama izazovno vrijeme, da se mora više razgovarati sa djecom, da im se mora posvetiti više verbalne komunikacije, empatije i emocije, a manje tehnologije i uticaja društvenih mreža.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img