Lokalna samouprava: Bajramski vatromet koštao oko 5000 evra

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Lokalna samouprava za bajramski vatromet, koji je ispaljen prve noći tog praznika, izdvojila je 570. 000 dinara i plaćen je iz budžeta Novog Pazara, objavljeno je na sajtu lokalne samouprave.

Za izvođenje četvorominutnog vatrometa sa tri pozicije, sa krova gardske uprave i to kalibrom od 20 do 50 milimetara, grad Novi Pazar je u srijedu (19. aprila) objavio poziv za podnošenje te ponude.

Na poziv, koji je trajao manje od jednog dana, podnete su dvije ponude, od kojih je ona “Feniks pirotehnike” iz Beograda vrijedne 570.000 dinara (nešto manje od 5.000 evra) sa porezom na dodatu vrijednost bila povoljnija.

U centrali Stranke pravde i pomirenja u Novom Pazaru na održanoj press konferencija na temu “Transparentnost u radu lokalne samouprave”,  govorio je predsjednik Odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Sead Redžović.

Redžović je kritikovao odluku lokalne samouprave da na Dan grada Novog Pazara organizira koncert estradne umjetnice, ocijenivši da on nije bio primjeren kraju mjeseca Ramazana.

“Taj koncert koji je zaista diskutabilan nije imao elemente nekog kulturno-umjetničkog sadžaja, nažalost, već je imao elemente nekog folklore kakav nije primjeren u datom trenutku. Povodom obilježavanja dana grada Novoga Pazara održana je i svečana sjednica u skupštini grada Novog Pazara. Mi smo imali prilike gledati jedan performans vladajuće većine. Kažem performans zato što ostale odborničke grupe ili stranke koje imaju svoje odbornike u lokalnom parlamentu nisu konsultovane po tom pitanju. Dakle, nije bilo konsultacije sa nadležnima, kako bismo razgovorom i dogovorom postigli neko rješenje, kako bi u nekom tamo slučaju vladajuća većina uvažila neke sugestije i prijedloge odbornika koji sui z dijela opozicije. To je zaista jedan vid komunikacije koji je neprimjeren lokalnom parlamentu. Mi se svi vrijeme trudimo da poboljšamo tu komunikaciju između stranaka koje su zastupljene u lokalnom parlamentu, međutim, nailazimo na jednu vrstu odbacivanja, a samim tim je to poruka i građanima koji su dali povjerenje ovim odborničkim grupama koje su u opoziciji, da jednostavno sui ti građani na neki način zanemaren dio naše zajednice i našeg društva”, kazao je tada Redžović.

Dodaje da je odbijanjem da pruži informacije o cijeni koncerta za Dan grada, lokalna samouprava pokazala svoju netransparentnost.

“Transparentnost je izostala i kad smo donosili odluku o dodjeli povelja i plaketa grada Novog Pazara istaknutim pojednicama. Naša želja i naša potreba je bila da i mi predložimo i damo neke svoje sugestije i prijedloge, kako bismo nagradili što bolje pojednice koji su dali doprinos radu i životu građana Novog Pazara. Također, još jedan vid netransparentnog ponašanja lokalnih vlasti jeste u tome što sun eke medijske kuće u našem gradu zatražile od lokalnih vlasti informaciju koliki je iznos sredstava koja su opredijeljena za koncert koji se desio u našem gradu, ko in a koji način, sa koje pozicije donosi odluke da se dan grada obilježava na takav način. Do dana današnjeg nemamo takvu informaciju i to je samo nastavag jednog odnosa prema ostatku građana Novog Pazara, prema svima onima koji ne misle kao vlast u našem gradu i to je jedan zaista nekorektan odnos koji ćemo mi u skupštini grada probati da promijenimo jer ćemo kao odbosnička grupa zahtijavati da dođemo do tih informacija kroz odbornička pitanja”, zaključio  je Redžović.

Vatromet je ispaljen, 21. aprila, neposredno prije početka koncerta Aleksandre Prijović za koji još uvijek nije poznato koliko je koštao i ko ga je platio.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img