Neodoljiva Vulkan akcija za ljubitelje srpske književnosti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Od 24. aprila do 2. maja samo na vulkani.rs

Odabrani domaći klasici iz Vulkanovog opusa vanvremenskih ostvarenja i dela savremenih srpskih pisaca beletristike koja su stekla naklonost čitalačke publike u zemlji i regionu, za sve ljubitelje srpske književnosti biće na specijalnoj onlajn-akciji do 2. maja.  Najčitanije knjige domaćih autora potražite putem LINKA i iskoristite dodatni popust od 20%, uz postojećih 15% na sajtu vulkani.rs.

Za vas izdvajamo nekoliko remek-dela omiljenih srpskih pisaca i popularne romane nagrađivanih autora današnjice.

Druga knjiga Seoba, iz edicije Tragovi, i danas predstavlja jedno od najznačajnijih dela Miloša Crnjanskog i srpske književnosti XX veka. Crnjanski je priču o seobi Srba iz Austrije u Rusiju ispričao prikazujući život četvorice braće Isakoviča, ali je pritom osvetlio portrete raznolikih likova i slika koje su obeležile srpsku i svetsku istoriju. U ovom romanu sudbina
naroda odrediće sudbinu pojedinca, pa tako i Pavla Isakoviča, koji je u svojim lutalaštvima nazirao na horizontu titravu svetlost Rusije, simbola lepšeg sveta i utehe.

Horizont književnog sveta Milorada Pavića otkriva nam nevidljivu paralelu u kojoj se književnost i stvarnost neprestano sustiču i prepliću, a svako čitanje jeste pokušaj da se emigrira iz jednog u drugi svet ne bi li se otkrio zlatni presek – tačka u kojoj se seku večnost i vreme na prozoru duše. Sve priče pisca koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti pronaći ćete u jednoj knjizi, jedinstvenom jednotomnom ćiriličnom izdanju iz edicije Tragovi, koju je Vulkan izdavaštvo posvetilo remek- delima srpske književnosti.

Važni istorijski događaji iz naše bliske prošlosti, portreti pojedinaca i naroda, i intimni život pisca jesu glavne uporišne tačke knjige Gradovi kao sudbina Dušana Miklje, najznačajnijeg putopisca u srpskoj književnosti. Miklja je ocrtao mapu stvarnih
geografskih odrednica, i pritom je svaku od njih toliko približio čitaocima da će imati utisak kako su i sami koračali ispod svih tih gradskih svodova. Kao što sam naslov nagoveštava – svi gradovi u kojima smo živeli predodređuju naš životni put. Naposletku, ocrtavajući gradske obrise, pisac je ocrtao mapu svog unutrašnjeg života.

Izuzetno literarno ostvarenje, debitantski roman Jovane Dišić Vakuum, stilski jednostavan i nepretenciozan, smešta teme koje se tiču svakog čoveka, bez obzira na kojoj tački planete živi, u provincijski okvir. Suočavajući čitaoca sa sudbinom svoje junakinje Ane, zaglavljene između inercije svakodnevice koju ne želi i težnje za promenom koje se boji, autorka ispisuje priču koja postaje priča svakog čitaoca, jer pokreće univerzalne teme traganja za identitetom i zaglavljenosti pojedinca u savremenom društvu u kojem je vrednosni sistem narušen.

Roman o poraženima našeg renomiranog pisca Milana St. Protića donosi pripovest o pobeđenima u građanskom ratu. O bivšima. Ovo jeste pripovest, ali nije istorija. Nije ni fikcija. Nešto između. Pisana je na osnovu mnoštva usmenih i zabeleženih svedočanstava učesnika i očevidaca, posmatrača i savremenika, analitičara i hroničara – i nemalog broja pisanih izvora, arhivskih i istoriografskih. I onih memoarskih. U isti mah, ovo je roman o Beogradu u jednom prohujalom trenutku, kratkom kao treptaj oka. Ali presudnom i sudbonosnom, i kobnom.

Najlepša dela srpske književnosti, koja nose univerzalne poruke, po sniženim cenama možete kupiti do 2. maja na sajtu vulkani.rs.

NAPOMENE:
* Akcija traje od 24. aprila do 2. maja samo na sajtu vulkani.rs.
** Akcijom su obuhvaćena odabrana dela domaćih autora.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img