Bajramski prijem u BNV-u uz izložbu “Utemeljitelj” (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 


Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) organiziralo je tradicionalni bajramski prijem na kojem je predstavljena i izložba “Utemeljitelj”, o osnivaču Novog Pazara Gazi Isa-Begu Ishakoviću, koju BNV priređuje sa Udruženjem za zaštitu kulturne baštine Bosne i Hercegovine Isa-Beg Ishaković i Muzejom Sarajeva.

Gostima se obratio predsjednik izvršnog odbora i doktor književno-historijskih nauka Fuad Baćićanin.

“Mi često govorimo o osnivaču i velikanu našeg grada, ali ko je zapravo bio Gazi Isa-Beg Ishaković? Bio je veliki i cijenjeni vojskovođa, sin Gazi Isaha-Bega. Imao je svoj dvor “Saraj” u Skoplju, ali i gradu Sarajevu po kome je Sarajevo i dobilo ime. Vrlo vjerovatno da je sličan “Saraj” u kojem je boravio imao i u Novom Pazaru, koji je također i osnovao. Gazi Isa-Beg Ishaković je osnovao Novi Pazar, Sarajevo, Šabac, osnovao je i Skoplje. Novi Pazar nažalost nema rodni list o osnivanju ili možda još uvijek nije pronađen ili nije sačuvan” ,kazao je Baćićanin.

On je dodao da mu nije namera da na današnji dan govorio o tome, da Novi Pazar nema ulicu svoga osnivača.

“U Novom Pazaru nema džamija Isa-Bega Ishakovića, porušena je. Njegova ostavština uništena je u velikoj mjeri. Tragova o Gazi Isha-Begu Ishakoviću  u Novom Pazaru ima veoma malo. Oni su se uništavali kroz historiju, a naročito u 20. vijeku. Ostavština Isa-Bega Ishakovića je temelj ovog grada.


Kako je dodao, ono čemu se mogu nadati, da se u narednom periodu mnogo toga obnovi, a najrprije da se počne od hamama i tvrđave.

Predsjenica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Misala Pramenković prisutnim zvanicama čestitala je Bajram. Kako je istakla Bajram i okupljanja imaju posebno mjesto u Bošnjačkoj tradiciji.

“Bajram osim tog vjerskog ima i nacionalni odnos, odnosno kulturni identitet kod nas Bošnjaka, a sigurna sam i kod svih ostalih muslimanskih naroda širom svijeta. Kod nas Bošnjaka Bajramu se raduju svi, i malo i staro, a najviše se raduju djeca”, kazala je Pramenovićeva.

Ona se osvrnula i rad BNV u prethodnom periodu.


“Mi u BNV-u možemo biti ponosni na sve ono što smo proteklih mjeseci uradili. Imali smo niz intezivnih aktivnosti, radili smo na jačanju veza u vezivanju BNV sa domaćim i međunarodnim faktorima. Nastojaćemo da i dalje radimo u što jačem intezitetu, jer nam je želja da u potpunosti iskoristimo kapacitete BNV-a kao najvećeg predstavničkog tijela svih Bošnjaka, a sve u cilju unaprijeđenja i ostvarenja prava Bošnjaka u Sandžaku, Republici Srbiji, dijaspori i gdje god imamo ingerencije”, zaključila je predsjednica BNV.


Utemeljitelji, graditelji, vakifi su ljudi koji promoviraju dobro, koji žive dobro i koji iza sebe ostavljaju dobro.


Građani Novog Pazara izložbu “Utemeljitelj” mogu pogledati i narednih 15 dana u prostorijama BNV.

Na prijemu u BNV-u prisustvovao je  potpredsjednik Narodne Skupštine u Vladi Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr Sulejman Ugljanin, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, predstavnici NVO, te brojni gosti.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img