Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata upriličeni iftari u Subotici i Loznici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, u organizaciji muftijstava novosadskog i beogradskog upriličeni su iftari za imame i džematlije u Subotici i Loznici.

Iftaru u Subotici prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom koju su činili još i glavni imam pribojskog medžlisa Harun ef. Eminagić, te direktor Media centra Salahudin Fetić.
Iftar je svojim prisustvom uveličao i prvi čovjek Subotice, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima.

U ime domaćina prisutnima se zahvalio muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović uz poruku da je u jedinstvu snaga i da skupine kada su složne, bez obzira na svoju brojnost, mogu uraditi puno.

Skupu se obratio prvi čovjek Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Mjesec Ramazan uči nas, podsjeća muftija dr. Dudić, da zadovoljstvo duše uvijek mora biti iznad zadovoljstva tijela. Ramazanom se, podvlači on, podsjećamo da se duše moraju takmičiti u činjenju dobra.

“Za nas je iftar poseban trenutak tokom ramazanskih dana, jer prekidamo sa postom i na jedan svečarski čin obilježavamo još jednu novu pobjedu duše nad tijelom. Duša je nadgornjala je ono što je zemljani proizvod – tijelo, pa je cijelu godinu dana borba nefsa, strasti i duše. Godinu dana se nataložilo u našem tijelu svega onoga što vodi ka zemlji, a duša je nekako bila potisnuta po strani. Pošto je duša dar od Boga, nju ne možete zadovoljiti zemljanim proizvodama, ona traži ono što vodi ka Bogu, jer su sve duše od Boga stvorene sa zadaćom da se takmiče u činjenju dobrih djela. Naši su stari podsjećali riječima: “Nemojte uprljati dušu”, pa je i moj savjet da čuvamo duše. Što više dobrih djela, iskrenosti, ljubavi prema drugima. Neka plemenite vrijednosti budu naše najbolje oružje. Voljeti sve ljude, bez obzira ko kojoj vjeri i naciji pripadao. Najbolji među nama su oni, uči nas Poslanik, ko čini dobro drugim ljudima. Musliman i ovdje u Subotici mora biti prepoznatljivi po svojoj vjeri, ljepoti, iskrenosti, čestitosti, poštenju. Budite od dobrih”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić u svom obraćanju istakao je suživot i međusobnu slogu svih stanovnika ovog grada, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. To je tako decenijama unazad, podvlači, pa je po tome Subotica prepoznatljiva i van granica svoje države.

“Čast mi je da sam večeras ovdje sa vama i da mogu da Vam se obratim i da Vas u ime grada Subotice, u ime mojih saradnika i svoje lično ime pozdravim. U Subotici, poznato je, vladaju dobri međusobni odnosi među ljudima različitih kultura i religija. Multietnična smo sredina i poznati smo i van naše zemlje da njegujemo, razvijamo dobre odnose među ljudima i da večeras mi šaljemo poruku o suživotu u ovom gradu, o međusobnom poštovanju i uvažavanju i još jednu poruku – da su svi dobri ljudi dobrodošli u našem gradu i neka se osjećaju ugodno i budu sretni. Ramazan je mjesec molitve, strpljivosti, izdržljivosti, milosti i praštanja. Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti da razvijamo grad Suboticu skupa. Živjela saradnja sa Islamskom zajednicom, živjela Subotica i živjela Srbija”, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Predsjednik Mešihata uručio je posebnu zahvalnicu i poklon vlasniku hotela “Royal Crown” Šabanu Mehmedoviću u čijem je velelepnom kompleksu i održan iftar.

Iste večeri Muftijstvo beogradsko upriličilo je iftar u Loznici na kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, te glavni imam tutinskog medžlisa Vahjudin ef. Ćosović.
Iftaru u Loznici, pored imam i džematlija, prisustvovali su i posebni gosti – pomoćnik gradonačelnika Loznice Dejan Stalović i direktor “Loznica Razvoj” Nikola Dragićević.


- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img