Održana sjednica savjeta za zdravlje (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U gradskoj upravi održana je prva sjednica  Savjeta za zdravstvo, gdje je bilo diskusije o vakcinalnom statusu djece, kao i izradi analiza zdravstvenog stanja stanovništva grada Novog Pazara.

Prema podacima broj djece koja su primila mmr vakcinu se povećao u odnosu na prethodni period.

„Analiza je pokazala da je procjenat koji smo imali prošle godine od 11 odsto kod mmr vakcine, sada je 24 odsto i taj podatak nas je ohrabrio. Taj procjenat još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, ali je bio jako značajanm jer smo izbjegli epidemiju, a znamo da je prije mjesec dana bila pandemija morbila, i sreća je što u Novom Pazaru nije bila, zahvaljujući povećanom broju vakcinisane djece. Da je ostalo na 11 odsto, pandemija nas ne bi zaobišla“, kaže član gradskog vijeća Fevzija Murić.

Djeca koja će se ove godine upisati u prvi razred su dobrog vakcinalnog statusa, odnosno više od 90 odsto dece je vakcinisano.

„To su u suštini godišta 2016. i 2017. godine, ali najveći broblem će nam biti godišta 2019., 2020., 2021., 2022., te je zato ova intezivna kampanja koja je bila i prošle godine. Roditelje pokušavamo da ubedimo da je najbolje zdravlje preventiva“, naglasio je Murić i dodao da im je cilj, da se kroz preventivni dio izbegnu teže posljedice našeg stanovništva, te je zato druga tačna jako važna, gde će nam Zavod za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJZNP) izraditi jednu analizu „Zdravstveno stanje stanovništva u opštini Novi Pazar“, gdje ćemo uzeti kompletnu statistiku i videti koji su najbolji programi koji će koristiti našem stanovništvu.

Najvažnija je preventiva i odgovornost naših građana, jer čovjekovo zdravlje ne može se mjeriti ni sa čim zaključeno je u lokalnoj samoupravi.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img