Snijeg u aprilu (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon nedelje koju je obilježila proljetna tempetura, Srbija se zabelela, a snijeg je padao širom naše države. Za Babu Martu, koja je gotovo svima poznata, karakteristične su i “Babine huke” (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada susnježica koja pravi tečno blato sa snijegom po tlu. Ekipa Sandžak televizije istraživala je da li građani Novog Pazara iznenađeni aprilskim snijegom.

To se i ne dešava tako često u aprilu, ali kada padne sneg to ima jaku simboliku.
Snijeg u aprilu koji je prijethodnog dana okovao Srbiju, najviše se zadržao na planinama. Na pojedinim mjestima visina bijelog pokrivača dostiže visinu od jednog metra, a vjetar je napravio izuzetno visoke smetove. Gradjani Novog Pazara uglavnom kazu da ih zimske padavine u aprilu nisu iznenadile.

“Snijeg me nije iznenadio, jer pamtim i naju kad je pao sa mojim rahmetli ocem, kada smo zagrađivali njivu čisto nas je tad iznenadio. Nije se desilo da snijeg ostane da prezimi, što bi rekli stari na nebesima, nego će da isćera svoje kad tad”, ističe jedan od anketiranih građana.

Bilo je i onih koje je snijeg iznenadio.

“Iznenadio me je, ali mislim da neče ovo dugo da traje, a ako potraje neće biti dobro za voće, kažu Novopazarci.

Iz gradske toplane isticu da su gradjani uredno snabdeveni sa grijanjem, jer je na pocetku grejne sezone obezbedjena velika kolicina energenata.

Građani Novog Pazara imaju grijanje, kao i svakih dana, a imaće i narednih dana i to za nas nije iznenađenje. Pratimo prognozu, te u skladu sa njom pripremamo energente”, rekao je Suljković.

Tehnicki direktor gradske toplane za Sandzak televiziju rekao je da do sada nije pristigla nijedna zalba od strane gradjana.

“Do sada nije bilo prigovora, te će u narednih pet, šest dana, gdje je najavljena niža temperatura, startujemo sa grijanjem ujutru i postižemo radne parametre oko 6h”, zaključio je on.

Putni pravci koje održava Novi Pazar-put su prohodni, osim puta Raška -Golija koji je zbog velikih smetova neprohodan za saobraćaj. Mehanizacija na čišćenju kolovoza od snijega radi od  bez prekida i radiće sve dok bude potrebno, kažu iz preduzeća AD-Put za Sandzak televiziju. Oni su naglasili da su  spremno  dočekali sniježne padavine koje du bile i najavljivane

Javno preduzeće “Putevi Srbije“ i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvali su građane Srbije na pojačanu oprijeznost na zavejanim putnim i drugim pravcima.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img