Kako nagle promjene vremena utiču na građane? (video)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dolaskom hladnijih dana dolazi i do blagog pada imunog sistema kod čovjeka. Prema riječima lekara ovaj period je jako osjetljiv za hronične bolesnike, te se oni moraju strogo pridržavati prepisane terapije. Također, važno je da vitamine i minerale unose putem hrane, ali ne u velikim količinama.

Odavno je potvrđeno da vrijemenske promjene utiču na zdravlje ljudi, pogotovo na pacijente koji pate od neke hronične bolesti.Osjećaj umora, nesanica, glavobolja, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena.

“Čovjek organizam reaguje različito na spoljašnji uticaje, te ćemo kod nekih dobiti male promjene u ponašanju i zdravlju, dok ćemo kod bolesnika sa hroničnim bolestima doživeti promjene koje zahtijevaju i hospitalizaciju”, kazala je doktorka Selma Bihorac.

“Već deset dana sam promukla, pao mi je obrandbeni mehanizam, ne mogu da se oporavim. Trudim se da pričam, ali vrlo teško uspevam, eto kako”, naglašava Novopazarka za Sandžak televiziju.

Promena vremena utice na svkoga, i na mlade i na stare.

“Nagle promjene temperature utiču na krvne sudovem na raspoloženje, na cjeli organizam. Treba se čuvati, adekvatno se obući prema  vremenskim prilikama”, ističu građani ovog grada.

S druge strane, bilo je i onih kojima ova nagla promjena vremena ne smeta.

“Imuni sistem održavam hranom, a ova promena vrjemena mi ne smeta za zdravlje. Problem imam samo sa očima, koje me muče prilikom ove promene vremena”, zaključuju anketirani građani za našu televiziju.

S obzirom na to da se vremenske prilike mijenjaju, postoji grupa bolesnika koji su prilično osjetljivi na te promjene. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje.

“Imamo već dvije grupe pacijenata koje se izdvajaju. Tu su i reumatski pacijenti koji osjećaju jake bolove. Bolovi u zglobovima, zbog tog smanjenog atmosferskog pritiska koji dovodi do širenja gasova, tečnosti koje si se nalaze u zglobovima”, naglašava Bihorac.

Lekari savjetuju da covjek u organizam ne unosi previse hrane.

“Važno je da se ne prejedemo mnogo i da obrok započnemo nekim ceđenim sokom, kao što je limun i narandža. Trpeza treba da bude što bogatija. dodaje doktorka Bihorac.

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, uglavnom savjetuju da se u “kritično” vreme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihički poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img