Na Univerzitetu organizirana interaktivna likovna aktivnost

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na inicijativu prorektora za umjetnost akademika Fehima Huskovića, a u saradnji sa Departmanom za umjetnost i Departmanom za pedagoško-psihološke nauke, na Univerzitetu u Novom Pazaru organizirana je interaktivna aktivnost u sklopu predmeta Metodika likovnog vaspitanja.

Rukovodilac Departmana za pedagoško-psihološke nauke, ističe da su projekat realizirale studentice treće godine studijskog programa Vaspitač djece predškolskog uzrasta u sadanji sa polaznicima Predškolske ustanove “Reuda”.

“Svjesni smo koliko likovna kultura bude izraz posljedica tog estetskog razmišljanja, mišljenja i mašte, i samim tim zaista likovne aktivnosti trebaju da budu postavljene ravnopravno sa svim sotalim segmentima i elementima aktivnosti koje su u procesu vaspitanja i obrazovanja. Kada govorimo o novim osnovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, student, budući vaspitači se ne trebaju nužno oslanjati na samoorganizaciju djece jer upravo osnove predškolskog programa zahtjevaju tu dječiju samoorganizaciju, zapravo inicijativu koja treba da potekne od djece. U ovom slučaju, kada govorimo o likovnim aktivnostima je neophodno da upravo vaspitači imaju dovoljan nivo mogućnsoti djelovanja na taj estetski senzibilitet djece, zapravo na estetski senzibilitet djece, odnosno njihovog razvoja i njihove ličnosti jer se taj senzibilitet ne stiče uslovno, nego je neophodno da se djeluje na njega.”, istakla je doc. dr. Amela Muratović

Ovo druženje kroz likovne aktivnosti traje već više od mjesec dana. Želja nam je povezati studente i vananstavne aktivnosti koje će pomoći studentima da dođu do određenih kreativnih mogućnosti, ističe prodekan za umjetnost.

“Interaktivna nastava daje tu mogućnost da kroz druženje dođemo do određenih rezultata. Kao što znate u svijetu postoje interaktivne studije, mi želimo na neki način pokušati vannastavnim aktivnostima približiti studentima kako se to može drugačije doći do određenog rezultata. Sama aktivnost je način kako fakultet vezat sa vrtićima i dovesti djecu ovdje da zajednički dođemo do određenog rezultata. Kao što možete vidjeti iza nas su veliki formati, na prvom radu postoji određena transparentnost gdje će učiteljica crtati učenika, učenik učiteljicu. Na druga tri platna će biti inspiracija izložbe jednog diplomiranog grafičara. Samom inspiracijom radova, pretpostavljam da će djeca zajedno sa učiteljicama doći do neke prelijepe ideje it u ideju prenijeti na ovom velikom formatu.”, kazao je akademik Fehim Husković

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img