Na Univerzitetu u Novom Pazaru obilježen Svjetski dan poezije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom Svjetskog dana poezije, u biblioteci Univerziteta u Novom Pazaru organiziran je književno-umejtnički program pod nazivom „Susreti pod okriljem poezije“.

Ovu inicijativu pokrenuo je Deparman za filološke nauke u saradnji sa Studentskim parlament Univerziteta u Novom Pazaru.

„Danas se obilježava taj dan, jeste 21. marta ali smo mi pomjerili za 22. mart jer nam jučer nisu bili svi učesnici tu. Što se tiče obilježavanja ovog dana, on se obilježava na razne načine u svim svetskim prestonicama. Poezija je uvijek živa, koliko god mi smatrali da u doba digitalizacije nemamo toliko ljudi koji čitaju i koji pišu, ipak su ovakva okupljanja pokazatelji da to ipak postoji i da će vjerovatno trajati koliko i sam čovjek.“, kazala je doc. dr. Kimeta Hamidović

Studenti sa sva četiri studijska programa, sa srpskog, njemačkog, engleskog i bosanskog jezika i književnosti, učestvovali su u realizaciji ovog književno-umjetničkog programa.

„Predstavili su poeziju na maternjem bosanskom, srpskom, njemačkom i engleskom jeziku, kao i svoje autorske pjesme. Obilježavanjem svjetskog Dana poezije, Univerzitet u Novom Pazaru odaje veliku počast značajnom mjestu koje poezija ima u kulturi brojnih civilizacija, prevazilazeći vrijeme i prostor i prepoznajući univerzalne vrijednosti koje poezija baštini, tako da iz tog razloga smatramo da je ovaj događaj na Univerzitetu u Novom Pazaru od velikog značaja.“, istakla je Nedžla Zukorlić

Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.

Tekst i foto – Adaleta Sejdović-Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img