I ovog Ramazana hafiska mukabela i teravija sa hatmom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medžlis IZ-e Novi Pazar i Škola Kur'ana Časnog i ovog Ramazana pripremili su niz vjerskih aktivnosti. U dvije novopazarske džamije, Arap i Hajrudin (Paričkoj) džamiji učiće se hafiska mukabela.

“U Hajrudin džamiji na Paricama uči se hafiska mukabela nakon ikindije namaza. Običaj je i tradicija da se u ovoj džamiji već dugi niz godina unazad uči mukabela. I u Arap džamiji biva mukabela, ali prije podne namaza, tako da su mukabele na dva mjesta u Novom Pazaru. ‚Ta tradicija je potekla iz tradicije Poslanika a.s. koji je svake godine u mjesecu Ramazanu preslušavao Kur'an pred melekom Džibrilom, jedine godine kada je preselio Poslanik a.s. melek Džibril je tražio od njega da dva puta presluša Kur'an. Shodno toj tradiciji naši hafizi uče hafisku mukabelu na dva mjesta u Novom Pazaru i to napamet pred džematom. Nas 8 hafiza Škole Kur'ana časnog učimo mukabelu u ove dvije džamije, a 4 od tih 8 klanja i teraviju sa hatmom. Postoji i mukabela za žene u Školi Kur'ana časnog, ona je nakon podne namaza i nju uče naše hafize. I u ostalim džamijama naši vrijedni imami uče mukabele, ali ovo što spominjemo su hafiske mukabele koje se uče napamet pred džematom”, kazao je direktor Škole Kur'ana časnog hfz. Irfan ef. Malić.

I ove godine klanjaće se teravih namaz sa hatmom.

“Teravih namaz sa hatmom ove godine u Arap je džamiji, a prošle godine bio je u IC Gazilar. Klanjaće se sa 8 rekjata, gdje hafizi u tih 8 rekjata prouče jedan džuz, tako da u toku mjeseca Ramazana prouče cijeli Kur'an. U ostalim novopazarskim džamijama se klanja standardna teravija sa 20 rekjata po odluci Islamske zajednice, kao što je to bilo i prije korone”, istakao je hfz. Malić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img