Ugljanin: Sporazum SDA i SPP relaksirao odnose među Bošnjacima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka održana je redovna press konferencija na kojoj je govorio predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin.

SDA Sandžaka nedavno je tražila da rješavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline bude dio pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zbog čega su se obratili predstavnicima međunarodne zajednice.

Ugljanin je kazao da su dobili odgovor od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Suština pisma je da u ovaj dijalog se ne mogu otvarati nova pitanja koja nisu predmet razgovora, predmet rasprave normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Ne mogu se uključivati nova pitanja ali ostaje da u razgovorima sa Srbijom, sa predstavnicima Republike Srbije i međunarodne zajednice pokrenemo pitanje i kod Evropske unije za rješavanje ovog pitanja.”

Govoreći o političkim dešavanjima u Sandžaku, Ugljanin je ocijenio da je sporazum o saradnji SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja pokazao da “velikosrpska politika zavadi pa vladaj u Sandžaku nije postigla cilj”.

“Sporazum ovaj u osnovi ima za cilj da obezbijedi jedinstvo Bošnjaka, da stranke služe građanima a ne da građani služe strankama. Bošnjaci više nisu u sukobu i shvatili su da se na izborima ne glasa za stranku i ne prave se vojske političkih stranaka, nego se glasa za program. Bošnjaci su shvatili suštinu i vidite već imamo rezultate da imamo pozitivnu političku klimu na terenu, Bošnjaci sarađuju, ne svađaju se, nema više ružnih izjava i kleveta ii mamo Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima i legalitet i legitimitet da zastupa interese Bošnjaka u razgovoru i sa predstavnicima države Republike Srbije, susjednih država i predstavnicima međunarodne zajednice. Bošnjačko nacionalno vijeće kao naš prvi uspješni zajednički projekat ima preko blizu 70% podrške među građanima u Sandžaku. Nastavak naše saradnje ide u smislu stvaranja stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim opštinama.”

Ugljanin je najavio i da će SDA Sandžaka pokrenuti inicijativu kod svih bošnjačkih poslanika u skupštinama država nastalih raspadom Jugoslavije za usvajanje rezolucije o očuvanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img