Prava potrošača: Što južnije to tužnije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Srbija ima Zakone o zaštiti porošača. Sadašnji je usvojen 2021. godine usvojen na principima Evropske unije. Najbliži, uslovno rečeno, području Sandžaka gdje se potrošači mogu obratiti za podršku su Užice i Kragujevac.

 

Po analogiji s rečenicom što južnije to tužnije, prava potrošača manje se koriste u južnim i ruralnim područjima Srbije, kaže Dženis Bajramović ekonomski analitičar

Sve nelogičnosti najbolje se ogledaju između teorije i prakse.

Kada pričamo o ekonomiji jedan od osnovnih uslova za stabilno tržište je vladavina prava. Čuo sam od građevinskih inspektora da prosječni sudski spor iz oblasti građevine traje sedam godina. Da li se onda može govoriti o nekom dobrom ekonomskom sistemu ako prosječan sudski postupak traje sedam godina. Naravno da ne može.

Ako se problem spusti na lokalni nivo, pitanje je koliko kao društvo želimo ostvariti sva prava

 

Ono što bi građani trebalo da znaju, na sajtu zastitapotrosaca.gov.rs imaju pravo podnijeti prigovor i zahtjev za vansudsko poravnanje. Ipak, da bi došli do dijela za prigovor treba prvo podnijeti reklamaciju prodavcu, a on je dužan da prilikom najave takvog spora da reklamacioni list. S druge strane, pitanje je koliko su naši mali privrednici voljni učestvovati u tako nekom postupku.

 

Napominje i da su izmjene zakona u nekim segmentima povećale, odnosno smanjile mogućnost tržišnoj inspekciji da kontroliše pojedine aktivnosti. Ipak, i kad se pozovu također traže reklamacioni list. Ono što je neophodno, na ovom području formirati Udruženje za zaštitu potrošača i postati zainteresovan u ostvarivanju zagarantovanih prava.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img