SPP – Priština nije mjesto gdje se trebaju rješavati prava Bošnjaka u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Stanka pravde i pomirenja saopštila je danas da Priština nije mjesto gdje se trebaju rješavati prava Bošnjaka u Srbiji. Iz ove stranke dodaje da je sporazum koji su zaključili sa  SDA pokazao da su Bošnjaci Sandžaka sposobni da sarađuju oko vitalnih interesa SPP. Istaknuto da je na pomolu nova politička slika u Sandžaku. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Stranka pravde i pomirenja je stranka sa jasnim programskim ciljevima koji se, prije svega, tiču ravnomjerog ekonomskog razvoja i podizanju prava nacionalnih zajednica u Srbiji. Svoj program će u potpunosti implementirati u onim javnim institucijama u kojima ima natpolovničnu većinu. U instituciji u kojoj Stranka ne bude imala natpolovičnu većinu, spremna je da sa svim drugim strankama sjedne i dogovori zajedničke tačke oko čije implementacije će se složiti. To se odnosi, kako na sve bošnjačke, tako na sve srpske, kao i na sve ostale partije nacionalnih zajednica u Republici Srbiji.

Stranka pravde i pomirenja je dio vladajuće većine u Republici Srbiji, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, sa kojim ima dogovorenu koaliciju, bez obzira na političke razlike. Infrastrukturni projekti za Sandžak i podizanje stepena prava Bošnjaka su stavke oko kojih smo se dogovorili i koje se trudimo implementirati kroz Vladu Republike Srbije. Primjer kako SPP ima specifične stavove u odnosu na stranke vladajuće većine u Beogradu je i stav po pitanju odnosa Beograda i Prištine. Kao Stranka pravde i pomirenja ne miješamo se u srpsko-albanski sukob. Podržavamo napore da se dođe do dogovora. Voljeli bismo da se postigne dogovor, na temeljima pravde, i da se stvore uslovi za dugoročno pomirenje, kako između srpskog i albanskog naroda, tako i generalno na Zapadnom Balkanu. Ono gdje se uključujemo i dižemo svoj glas jeste glas za prava kosovskih Bošnjaka.

Osuđujemo zlonamjerne insinuacije plasirane iz redova SDPS-BOSS s jedne strane, i Dveri-Zavetnici s druge strane, koje povezuju Stranku pravde i pomirenja, na čelu sa Usameom Zukorlićem sa posjetom premijeru Albinu Kurtiju, od strane Sulejmana Ugljanina i Šaipa Kamberija, koju je progutao i analitičar Dušan Janjić, dajući pogrešne kvalifikacije i ocjene, kako na račun SPP, tako i na račun njenog rahmetli lidera akademika muftije Muamera Zukorlića. Priština nije mjesto gdje se trebaju rješavati generalno pitanja prava Bošnjaka u Srbiji.

Stranka pravde i pomirenja i Stranka demokratske akcije Sandžaka su potpisale strateški sporazum koji se implementira u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Ono oko čega se slažu SPP i SDA obznanjeno je javnosti prilikom sklapanja sporazuma.

Stranka pravde i pomirenja je nakon smrti-preseljanja na ahiret rah. svog lidera nastavila sa politikom pozitivnih rezultata, a jedan od tih rezultata je da SPP i SDA postignu dogovor oko Islamske zajednice. Time je SPP doprinijela da se stavi tačka na jednu političku epohu u Sandžaku koja je trajala naročito od 2007. do 2022. godine, punih 15 godina, u kojem su domaći i strani faktori sandžačko-bošnjačku politiku smatrali neozbiljnom, ocjenjujući da su političari u Sandžaku kofklitni i da je nemoguće da stvore minimum političkog dogovora. Na takvo gledanje na sandžačku politiku je stavljena tačka od strane SPP. Iako se sa SDA strankom razilazimo u jako ozbiljnim pitanjima, dogovorili smo se da radimo na onim pitanjima na kojima se slažemo. Bošnjaci Sandžaka su sada sposobni, bez obzira na svoje razlike da sarađuju oko svojih vitalnih interesa, dok je neprikosnoven interes Stranke pravde i pomirenja politička stabilnost, kako u Sandžaku, tako i u cijeloj Srbiji. SPP je sandžačke Bošnjake izvukla iz začaranog kruga i podigla stepen političke kulture i kulture političkog neslaganja.

Sporazum je prirodan slijed šest pregovaračkih susreta dvije stranke, s jedne strane, predvođene liderom rahmetli akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem i s druge strane, predvođena Sulejmanom Ugljaninom, započete čak 2013. godine.

Stranka pravde i pomirenja podržava inicijativu za smjenu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Nakon više od deceniju i po vladavine jedne stranke u Novom Pazaru, prepune korupcije, partijskog zapošljavanja, ucjena, kriminala i nebrige za ugrožene u ovom gradu, dolazi vrijeme za nove ljude u gradu, predvođene Strankom pravde i pomirenja.

Na pomolu jeste nova politička slika u Sandžaku. Slika pravde i pomirenja, međusobnog razumijevanja, političkog dijaloga, uvažavanja različitosti, tolerancije i saradnje. Slika pozitivnih promjena i reformi. Slika realiziranih projekata. Slika partnerstva, dalekog od primitivizma ili poltronstva. Slika politike „i-i“. Na tom putu ćemo praviti saradnju sa svakim ko bude imao dobre volje da podrži ovaj koncept, poštujući potpisane ugovore i sklopljene dogovore.

Položaj Bošnjaka u Srbiji je bolji nego prije 10 godina, ali vjerujemo da za 10 godina položaj Bošnjaka, Roma, Aškalija i drugih nacionalnih zajednica može biti mnogo bolji.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img