Proučen Jasin i dova šehidima Štrbaca

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U povodu obilježavanja 30 godina od zločina u Štrpcima, Mešihat IZ-e u Srbiji i medžlis IZ-e Prijepolje upriličili su učenje Jasina i dove za šehide Štrbaca. Delegaciju IZ-e predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Uvodnom riječju prisutnima se obratio glavni imam prijepoljskog medžlisa Aref ef. Duraković. Ovog zločina, ali i svih drugih trebamo se sjećati i buduće generacije podsjećati kako se oni nikada ne bi više ponovili – poruka je Aref ef. Durakovića.

“Bolan je događaj koji se tada desio. Događaja koji je ostavio trajne posljedice ne samo za porodice otetih, već i za cijeli bošnjački narod. Moralni zavjet koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata nije ozbiljno shvaćen, pa smo svjedoci da se i danas zlo nastavlja. Sjećanje na otmicu u Štrpcima naša je moralna i vjerska obaveza, ali i zalog budućim generacijama da se nikada više nikome ne dogodi ono što se prije tri decenije desilo u Štrpcima”, kazao je glavni imam prijepoljskog medžlisa Aref ef. Duraković.

Suru Jasin za duše otetih i ubijenih proučili su imami.
Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Iza nas je, navodi, 30 godina. Nikada se neće odustati od sjećanja.

“Ovdje smo, nakon podne namaza, da uz srce Kur’ana, suru Jasin, pošaljemo poruku da nismo zaboravili i da ih nikada nećemo zaboraviti, da se ne mirimo sa zulumom i nepravdom. Ovdje smo zbog porodica, ali i zbog nas samih, jer nama ovo prisjećanje treba. Kao da je juče bio taj 27. februar ‘93 godine. Evo i opet, danas, mrak u Prijepolju. I treba da bude na tren mrak i nije slučajno danas ovaj prostor bez struje. Ove bijele ahmedije svjetlo su u mraku i zauvijek će to biti, ako Bog da”, kazao je muftija dr. Dudić.

Dova je, dodaje muftija dr. Dudić, da se više nikada nikome ne ponovi ovakav zločin.

“Stavite se u poziciju sinova i kćeri, braće i sestara, supruga i roditelja, onih koji su za nafakom krenuli. Neka se nikada više nikome ovakvo zlo ne desi. Neka nas ova nepravda ne natjera da i mi idemo za nepravdom, da činimo zulume i zločine. Nas vjera uči da pozivamo na dobro, a odvraćamo od zla. Nas vjera uči koliko je vrijedan ljudski život. Hurmet i svetost svakog čovjeka bitniji nam je od svega drugoga. Ali ne smijemo zaboraviti zulume iz prošlosti i uvijek ćemo se sjećati onih kojima su životi oduzeti na pravdi Boga. Nikada se pomiriti nećemo sa tim, niti ćemo se pomiriti sa tim da neko plaća živote nedužno ubijenih. Ne postoji cijena za to”, istakao je muftija dr. Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević. Mimohodom šutnje uslijedila je posjeta spomen obilježju žrtvama u Šarampovu.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img