Minstar Konaković sa dr. Pramenković – Vrijeme je za hrabrije iskorake u odnosima BiH i Srbije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u zvaničnoj posjeti R. Srbiji. Istu je iskoristio da posjeti predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji – Bošnjačko nacionalno vijeće.

Ministra Konakovića u prostorijama Vijeća dočekala je predsjednica BNV-a prof. dr. Misala Pramenković sa saradnicima. Nakon sastanka na kojem je bilo riječi o trenutnom stanju Bošnjaka u Sandžaku, te o osnaživanju saradnje u narednom periodu uslijedile su izjave za medije. Govoreći o zvaničnoj posjeti R. Srbiji Konaković je ocijenio da je vrijeme za hrabrije iskorake u odnosima dviju zemlje.

“Fokus treba da stavimo na stvari oko kojih se možemo dogovarati, jer predugo traje stanje zamrznutog konflikta u kojem su dominantne teme naše razlike, bolna i teška prošlost koje prouzrokuju činjenicu da ljudi, glavom bez obzira, bježe sa ovih prostora, tražeći bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Demografski problemi, statistika i stanje ekonomije nas tjeraju da konstatujemo da ovo što smo do sad radili nije dobro i da moramo da potražimo novi, drugačiji, put”, kazao je Konaković.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Misala Pramenković istakla je da su sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine imali konstruktivan razgovor tokom kojeg su ga informisali o statusu Bošnjaka u Srbiji. Insistiraće se, dodaje ona, na rješavanju nekih pravno neregulisanih stvari.

“Razgovarali smo o stanju Bošnjaka u Srbiji, kako u zakonodavnom okviru, tako i o stanju na terenu, odnosno implementaciji zakona. Govorili smo o različitim mogućnostima i potrebi da se neka pitanja pravno regulišu. Koliko god mi imamo emotivnu povezanost sa našom maticom, neke stvari pravno nisu riješene. Na tome ćemo insistirati”, poručila je prof. dr. Pramenković.

Tokom svoje posjete Novom Pazaru ministar Konaković posjetio je i Mešihat IZ-e u Srbiji, gdje ga je dočekao predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img