Dr. Fehratović u Skupštini o zločinu u Štrpcima i zaštiti prava muslimanki

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović je u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorio o značaju mira, stabilnosti, bezbjednost i suživota među svim narodima Balkana.

Podsjetio i na obilježavanje 30. godišnjice od zločina u Štrpcima, ističući da je sramna tužba kojom su osuđeni optuženi za zločin.

„Tada su pored Bošnjaka oteti i neki koji nisu Bošnjaci, među njima i Buzov Tomo, umirovljeni general Vojske Republike Srbije koji je išao u posjetu svom sinu koji se nalazio na odsluženju vojnog roka u Podgorici. Skoro je bilo suđenje koje je zaista sramotno i mi protestujemo protiv toga. Svi oni koji su građane i Republike Srbije i Crne Gore kao državljane tadašnje države oteli i svirepo ubili, osuđeni su na svega 35 godina. To nije baš dobra poruka ako znamo da je to nešto što je urađeno čak i protiv građana Republike Srbije ali i protiv onih časnih i poštenih oficira i vojnika ove države, onda je to sramotno i mislim da tu treba zaista da se reagira, da jednostavno prema pravdi i prema onome što su potrebe i kako zakoni definiraju, da se to u ovom momentu kada još tužilaštvo može reagirati, prije nego tužba bude pravosnažna, ponovi. To govorim i zato što je u Beogradu bila jedna spomen ploča na stanu gospodina Buzova, velikog junaka, patriote ali i čovjeka koji je podigao glas protiv zločina, uz to je bio umirovljeni oficir vojske. Neko je zbog nečega, kako sam pročitao, skinuo tu ploču sa te zgrade gdje je živio pokojni Buzov i to upravo govori o tome da moramo što više njegovati takve stvari, kako bi iz iskustva kog smo stekli iz prošlosti, nažalost na gorak način, mogli da naučimo radi budućnosti.“

Osvrnuo se i na diskriminirajući odnos službi obezbjeđenja na aerodromima u Nišu i Kraljevu prema ženama muslimankama, ističući da to nije problem društva već neodgovornih pojedinaca koji rade na tim aerodromima.

“Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu nijedna žena muslimanka sa hidžabom, nema nikada nikakvog problema, već se s poštovanjem i uvažavanjem odnose prema njoj. Ovo što se dogodilo ili događalo u kontinuitetu u Kraljevu i Nišu, jeste, bojim se, zloupotreba položaja ili ovlasti koje imaju ljudi koji rade tu. Treba zaista reagovati na taj način kao što se uvijek reaguje, kako bi se zaštitila ljudska prava svakog građanina i na kraju svakog čovjeka, posebno što je tu riječ o međunarodnim letovima, što je tu vjerovatno riječ o građanima drugih država i to je poruka koja može da našteti i državi Srbiji.”

Dr. Fehratović pohvalio i jačanje saradnje između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te još jednom ukazao na značaj povezivanja željeznicom Novog Pazara sa ostatkom Srbije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img