Đerlek sa predstavnicima Roma o unapređenju prava te zajednice

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Foto: Vlada Republike-Srbije

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlerk razgovarao je sa predstavnicima Romske nacionalne zajednice iz Bujanovca o njihovoj ulozi i položaju, kao i unapređenju, kako individualnih, tako i kolektivnih prava ove zajednice.

Ministar Đerlek ocenio je da je unapređenje socio-ekonomskog položaja i zalaganje za interese romske populacije i nacionalnih manjina, uloga naše države i svih institucija, kroz vođenje odgovorne socio-ekonomske politike, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, usvojenoj za period do 2030. godine.

Đerlek je najavio da će najviše pažnje kroz vođenje regionalnog razvoja biti posvećeno podrškci i ulaganju u najsiromašnije opštine naše države, među kojima je i Bujanovac, i u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena Romkinjama i Romima koji tamo žive.

Predstavnici Romske nacionalne zajednice u Bujanovcu istakli su da su osnovni problemi nedostatak infrastrukture, a da i uprkos postignutim rezultatima u oblasti obrazovanja i samozapošljavanja poslednjih godina, nezaposlenost i dalje predstavlja najveći problem većinskog dela populacije.

Kako bi izazove sa kojima se Romska zajednica suočava učinili transparentnijim, Đerlek je naveo da je neophodno njihovo aktivnije uključivanje u institucionalni život u našoj zemlji i učiniti dostupnijim oblasti obrazovanja, zapošljavanja i zdravstvene i socijalne zaštite.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img