Uspješno realizirana akcija dobrovoljnog davanje krvi na UNINP-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Internacionalnom univetzitetu u Novom Pazaru, u organizaciji Studentskog parlamenta i Policijskog sindikata Srbije, organizirana je akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Cilj organiziranja ove humanitarne akcije jeste da se pokaže da su mladi uvijek spremni da se odazovu kako bi pomogli svojoj zajednici.

„Naišli smo na odličnu atmosferu, što od strane medicinskog osoblja, što od strane studenata i zaposlenih na Univerzitetu, a Boga mi i ostali lica koja nisu nužno na Univerzitetu. Cilj akcije jeste da pokažemo da se saosjećamo sa onima kojima je potrebna krv i da smo spremni da se u svakom trenutku odazove svakoj humanitarnoj akciji, ukoliko vidimo da možemo da doprinesemo. Svijest mladih o dobrovoljnom davanju krvi je u porastu i iz godine u godinu ih je sve više. Mogu reći da smo mi zadovoljni današnjim odzivom što studenata, što ostalih, a prvenstveno studenata Internacionlnog univerziteta koji učestvuju u ovako dobroj akciji.“, istakao je Amar Dražanin, predsjednik Studentskog parlamenta UNINP-a.

„Jako mi je drago što je odaziv velik kada su u pitanju studenti, rukovodioci Univerziteta, Islamske zajednice i naravno Policijskog sindikata. Okupili smo se ovdje da doprinesemo našoj zajednici i to je u suštini taj glavni značaj i cilj ove akcije.“, poručio je Sanjin Mašović, predsjednik Policijskog sindikata Srbije.

Rektor Internacionalnog univerziteta je poručio da je ova akcija pokazatelj da studenti imaju svijest i želju da pomognu drugima.

„Ovo je prije svega humani cilj, humani gest jer trebamo biti spremni da uvijek kada smo u stanju i kada smo zdravi pomognemo nekome. Lako je kazati kada imamo neku potrebu, zašto nam niko ne pomaže. Trebamo biti u stanju da pomognemo kada smo u prilici kao što je to danas. Vidim da je odaziv dobar i želim se zahvaliti organizatorima koji su inicirali ovaj prijedlog. Zaista mi je drago što je Studentski parlament podržao ovu akciju, što je pokazatelj da naši studenti imaju svijest i želju da pomognu, što je svakako dobar pokazatelj za nas kao ustanovu ali i za društvo u cjelini.“, poručio je prof. dr. Suad Bećirović, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi podržala je i delegacija Mešihata islamske zajednice u Srbiji, predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koji je ličnim primjerom poslao poruku o značaju ove akcije.

„Svakad i na svakom mjestu trebamo nastojati da svojim ličnim primjerom pomognemo onima kojima je potrebna naša pomoć. To činimo upravo sada ali i svake godine najmanje dva puta. Želio sam da dam svoj doprinos kako bi poslao poruku svim našim građanima, posebno pripadnicima islama da se uključe u ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Smatram da možemo biti razlogom da spasimo nečiji život, a islam nas uči da onaj ko spasi nečiji život, kao da je spasio čitavo čovječanstvo. Možda kap naše krvi ili naša darovana krv, može biti razlogom da spasimo nečiji život. Ovdje sam danas zajedno sa svojim saradnicima da u ime Islamske zajednice damo svoj skromni doprinos. Redovan sam davalac krvi, preko 15 puta sam do sada to učinio i ako Bog da to ću i u narednom periodu činiti.“, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Srbiji.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img