Na UNINP-u organizirano predavanje o značaju dobrovoljnog davanja krvi

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru organizirano je predavanje za studente o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Iz Instituta za transfuziju krvi ističu da su mladi budućnost, te da je dugogodišnja praksa pokazala da su studenti aktivni davaoci krvi.

„Veoma značajna tema. Davanje krvi je jedan human i odgovoran čin. Ono što ćemo mi studentima ovdje prezentirari jeste činjenica da je krv jedini lijek koji danas nema svoju zamenu, ne može da se napravi ili kupi i jedini način da se pomogne ljudima kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći jeste da e neko odluči da bude ogdovoran i human, da dođe i odvoji svojih 20 minuta i da da krv. Što se tiče studenata iz naše dugogodišnje prakse se pokazalo da su studenti možda i najbolji nosioci te priče, u velikoj mjeri se odazivaju kada su ovakve akcije i iskazuju tu svoju dobru stranu, humanu i odgovornu. Želim da istaknem i veliku zahvalnost i Univerzitetu, gradu Novom Pazaru i svim stanovnicima. Mi ovdje redovno na svake dvije nedjelje imamo akcije, nastavili smo tu sjajnu saradnju koju smo dugi niz godina imali radnije“, istakao je Dušan Serafimović, propagator u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

Policijski sindikat Srbije podržao je i ovu akciju Internacionalnog univerziteta.

„Mi imamo saradnju sa Internacionalnim univerzitetom i nastojimo tu saradnju učvršćujemo na svim nivoima. Samim tim smo došli na ideju sa predstavnicima Studentskog parlamenta da organiziramo jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Cilj same akcije nalazi se u toj humanitarnoj sferi, želimo da još više učvrstimo ove dvije institucije ali i da pozovemo sve građane da daju svoj doprinos zajednici. Jedan život znači puno, neka to bude slogan ove akcije koja će uslijediti 22. februara. Upućujem apel svim građanima, svim policajcima, svim studentima sa svih univerziteta, ne samo ovog, da daju svoj doprinos“, poručio je Sanjin Mašović, predsjednik Policijskog sindikata Srbije.

Sa Internacionlanog univerziteta naglašavaju da dobrovoljno davanje krvi predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje.

„S obzirom da je grad Novi Pazar poznat kao grad mladih, cilj nam je da kod naših studenata probudimo svijest o dobrovoljnom davanju krvi i na taj nači damo svoj doprinos“, poručila je Elma Kujović, pomoćnik generalnog menadžera UNINP-a.

Svako davanje krvi vraća nekome osmjeh i omogućava novi korak u bolji i sigurniji život.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img